European Bites, part I

Zo, ik ga weer even lekker faken dat ik deze blogpost op 11 november heb geschreven. Het was een hele geslaagde avond GISTEREN (= stiekem: vorige week woensdag). Met een dankbaar en in geruime hoeveelheid aanwezig publiek had de uitnodiging van Studium Generale zijn (m/v) nut aardig bewezen.

Mijn tegenspeelster Esther Kokmeijer vertelde over haar project ‘Overal Thuis’, dat haar in naar het exacte middelpunt van elk van de 27 EU-landen bracht. Daar aangekomen fotografeerde zij steeds een ter plekke aan te leggen markering van een vierkante meter groot – en interviewde zij steeds de bewoners van het huis dat zich het dichtst bij het betreffende middelpunt bevond. Resultaat: een mooi verhaal dat zich weldra in een nieuw boek gaat vertalen.

Het geachte publiek maakte dankbaar gebruik van onze uitnodiging om dieper in te gaan op de ontvangst die wij in 6 landen hadden genoten. De keuze viel daarbij op (met links naar respectievelijke artikelen die ik over deze landen eerder schreef):

Cyprus (op Us Europeans)
Litouwen (op Heel Europa)
Slowakije (op Us Europeans)
Polen (op Us Europeans)
Frankrijk (op Heel Europa)
Spanje (op Heel Europa)

Aan bod kwamen als vanzelfsprekend de Slowaakse gewoonte om zware alcoholconsumptie te ‘breken’ met halve liters bier, het Cypriotische talent voor collectief nietsdoen, de Spaanse huiskoopverplichting die ouders hun kinderen opleggen (maar niet voordat ze 30 zijn, getrouwd en met 2 kinderen), de Litouwse onafhankelijkheid en neiging tot veelvuldig trouwen, de Poolse paranoia jegens alles wat los en vast zit behalve de eigen familie en de Franse neiging tot ‘yaourter’ (yoghurten): het meezingen van Engelstalige liedjes zonder ook maar over een flauw benul van de daadwerkelijke lyrics te beschikken.

Onze eigen ervaring alsook de reacties na afloop waren dusdanig positief, dat we European Bites in de toekomst ook bij andere gelegenheden en op andere locaties uit een hoge hoed gaan toveren. Behalve wat er valt te hervertellen over bovenstaande zes landen, hebben we er nog liefst 21 ongeroerd gelaten! Wie aldus op zoek is naar sprekers die Europa eens een keer WEL op een leuke manier voor/over/jegens het voetlicht brengen, melde zich volgaarne via info(a)photologix(.)nl!

Zie hier overigens een filmstilletje van de ettelijke minuten die aan onze gig voorafgingen. Voor wie mij niet kent: ik ben de persoon links op de foto. Dank @kruithoph voor de verslaglegging!

European Bites

Chillen voor aanvang

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s