De Kracht van Zacht – intro

In mijn onstuitbare ambitie het idee van de Sociale Atlas van Europe en de daarbij te ontwikkelen educatieve game te ambassadeuren, bezocht ik gisteren in de Utrechtse Jaarbeurs het NOT-congres: de grootste onderwijsbeurs van Nederland. Doel: uitgevers en lesmethode-ontwikkelaars vinden die een bijdrage willen leveren aan het ontwikkelen van de atlas en de game. Inhoudelijk, financieel en/of voor distributie. Resultaat: volop interessante gesprekken en inzichten. Aanknopingspunten in de richting van voornoemde doelstelling.

Een van die inzichten verworf tijdens een gesprek met mijn droompartner voor de Sociale Atlas: Noordhoff Uitgevers. Aan alle Nederlanders indirect bekend als samensteller van de Grote Bosatlas. (Wil iemand trouwens alsjeblieft een keer een expo organiseren met alle verschillende edities die daarvan ooit verschenen zijn – ik stuur jullie zo allemaal een mail: Letterkundig Museum, Noordhoff, Grafisch Museum Breda en Groningen, Museon!)

Goed, om een lang verhaal niet nog langer te maken: het gesprek bij de stand van Noordhoff was alleraardigst interessant en fascinerend. Niet in de laatste plaats omdat mijn gesprekspartner, projectleider cartografie, mij wist te vertellen dat er uiteenlopende nieuwe thema-Bosatlassen worden uitgebracht. En dat daar nog geen sociale variant bij zit. MAAR dat die er waarschijnlijk ook niet spoedig zal komen, want sociale gegevens van het type cultuurverschil en social coding zijn niet voldoende aantoonbaar, meetbaar, bewijsbaar om in een atlas te verwerken.

Jammer. En mooi. Want weinig kans dat de vrienden uit Groningen tegelijkertijd op eigen gelegenheid uit eenzelfde vijver gaan vissen. En toch ook weer jammer, want het zou voor hullie een hele mooie stap zijn in de paradigmashift die we met z’n allen al dan niet latent zitten te beanticiperen. De jump waarin we proefondervindelijk vaststellen dat exacte wetenschap ongeveer alles kan verklaren, behalve de essentie: het gedeelte waaruit voor tenminste de andere helft blijkt waar het nou eigenlijk echt om gaat. De gezellige kameraad van de lineaire realiteit. De subjectieve onderstroom: het podium waarop de realiteit zijn/haar (m/v) kunsten vertoont.

Neemt U, terwijl ik naar de supermarkt wandel voor avondboodschappen, toch vooral even het Franse woord éphémère in gedachten. En lees dan deze amper-twee bladzijden van De Kleine Prins (Frans | Engels).

Gewoon omdat ‘ceteris paribus‘ überhypothetisch is.

Supermarkt

Supermarkt

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Gedachtekronkels, Nieuws, Ontmoetingen, Plannen 2011 en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De Kracht van Zacht – intro

  1. Pingback: La suite | Ready2Amaze!

  2. Pingback: Giro d’Italia – l’ultima giornata | Ready2Amaze!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s