Biografie van een Europeaan

23 maart is het weer *BAL*. In immerexotisch Almere ga ik in het kader van de Boekenweek de pan-Europese versie van Maarten van Rossem uithangen. Zie hier de vooralsnog ongecensureerde aankondiging:

23 maart 2011
Bibliotheek Almere Stad – de nieuwe zaal
19.30 tot 21.30 uur
Toegang gratis

Biografie van een Europeaan

Fotograaf en journalist Bruno van den Elshout neemt je mee op reis door Europa. Hij laat je zien hoe kennismaking met andere culturen je blik verruimt en hoe je daar in het alledaagse leven in Nederland je voordeel mee kunt doen.

Tijdens ‘Biograaf van een Europeaan’ leest Van den Elshout voor uit dagboekfragmenten, grabbelt hij in zijn foto-archief en deelt hij zijn interculturele groeicurve: een persoonlijk verhaal dat inspireert en uitdaagt. En tegelijkertijd laat zien dat reiservaringen je ook verderhelpen in wat niet-reizigers ‘de echte wereld noemen’, het dagelijks broodverdienen waarin idealisme pas op Raad-van-Bestuurniveau naar waarde wordt beloond.

Over Bruno van den Elshout
Al op jonge leeftijd raakt Van den Elshout geboeid door cultuurverschillen. Wat begint met het doelbewust natspuiten van Franse leeftijdgenootjes op een camping in de Champagne-streek (1985), ontwikkelt zich via het lezen van ‘Die van hiernaast en van de overkant‘ (Kinderboekenweekgeschenk 1987) tot serieuze interesse in de manier waarop mensen uit verschillende landen met verschillende brillen naar de wereld kijken.

Na een studie International Business (1997-2001, waarvan een jaar in Frankrijk) reist Van den Elshout voor uiteenlopende projecten door Europa. Als consultant nuttigt hij kaviaar en wodka met Russen in Berlijn. Als internationaal distributiemanager wotdt hij door een Finse zakenpartner uitgenodigd in een sauna op een schier onbewoond eiland en als vrijwilliger helpt hij de keuken uit een Pools kindertehuis slopen. Tijdens het journalistieke project Us Europeans (2007-2008) slaapt hij bij 50 Europeanen thuis en interviewt hij er 2 700, verspreid over 27 landen. In 2009 verschijnt over dit avontuur het boek Crossroad Europe, op de voet gevolgd door diverse exposities in binnen- en buitenland. Tot 15 april 2011 vindt in het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag de expositie ‘Onderweg in Europa‘ plaats.

Ook in 2011 zit Van den Elshout niet stil. Op dit moment werkt hij aan het samenstellen van de Sociale Atlas van Europa: een verzameling overzichtskaarten die de diversiteit van Europa in beeld brengen. Samen met game-ontwikkelaar Tygron en het Europees Platform componeert hij de socio-educatieve computergame ‘ICE BREAKER’ die jongeren enthousiasmeert en klaarstoomt voor hun eerste buitenlandervaring.

Ontwikkeling van zowel de atlas als de game zijn bijna-live te volgen via http://www.ready2amaze.com.

PHOTOLOGIX_LAHTI

Op zakenreis in Finland, oktober 2003

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Plannen 2011 en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Biografie van een Europeaan

  1. Pingback: Biografie van een Europeaan – zelfrecensie | Ready2Amaze!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s