Biografie van een Europeaan – terugblik

Zoals eerder op dit blog aangekondigd, was het afgelopen woensdag dus big-time *BAL*. Op een mooi podium in de al evenmooie Nieuwe Bibliotheek van Almere mocht ik in opdracht van  Europe Direct (voormalig automatisch herpubliceerders van Us Europeans-artikelen, red.) mijn zelfbedachte lezing ‘Biografie van een Europeaan’ vormgeven cq voordragen.

Biografie van een Europeaan

Twee uur lang maar liefst, en met als hoofdonderwerp: mijzelf. Een leuke en spannende uitdaging om daar een leuk en spannend verhaal van te maken. Daarbij heb ik overigens handig gebruik gemaakt van tips van collega Tjerk Ridder – hem zij dank – die deze zomer met de theatrale road movie Trekhaak Gezocht deelneemt aan allerlei grote festivals die hun programmering in de tussentijd stiekem nog even geheim houden.

Het begon voor de geachte bezoekers alvast goed, met een meer dan levensgrote poster (kleine versie hiernaast) bij de ingang van de Bliebloteek in kwestie. Inhoudelijk begon het van ditte:

Leuk om het vanavond juist hier in Almere over Europa te gaan hebben. Er zijn in Nederland maar weinig steden die zo aan het Nederlandse maakbaarheidsideaal voldoen als Almere. En toch zijn in Almere meer dan 140 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd. Als je iets over cultuurverschillen wilt leren, hoef je dus niet ver te reizen en kun je hier in Almere je lol al op.

Mijn vakantie 1991

Gevolgd door fragmenten uit mijn eerste reisverslagen: Frankrijkvakanties, vanaf 1990 onwards (1991: <- zie links)

Centrale thema’s: de lokale prijs van diverse type ijsjes, waarom mijn ouders altijd verkeerd reden als ik in slaap viel, over dingen toch proberen terwijl je weet dat het niet kan. En dan via een jaar in Frankrijk wonen over de manier waarop je daar geacht wordt kaas af te snijden, langzaam toewerkend naar planning en uitvoering van Us Europeans, boek, tentoonstelling en toekomst.

Erg leuk en leerzaam om te doen. En binnenkort in mini-format: een tiendelig optreden ten onderdele van het project ‘The Future is Europe’, een samenwerking tussen Platform Buitenlanders Rotterdam en het Rotterdamse Zadkine-college.

Allemaal leuke aanleidingen om harder na te denken over het aanstichten van een bureau voor de verspreiding van on-demand customised content over Europa: foto, video, interviews, workshops, artikelen, onderzoeken. Binnenkort eens bespreken met deze meneer en deze mensen.

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Plannen 2011 en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s