Wie nog foutjes vindt, zo roepe!

Zoniet, dan wordt dit de introtekst van de catalogus bij Poldermotieven. Correcties via comments of mail worden bijzonder gewaardeerd.

Poldermotieven: weggaan om thuis te komen

Liefde voor treinen brengt fotograaf Bruno van den Elshout (1979) al van jongs af aan naar alle uithoeken van Nederland. Studie en stage in Frankrijk (2000) blijken vervolgens een ideale springplank richting verdere ontdekkingen buiten de landsgrenzen.

Tussen 2001 en 2007 onderneemt Van den Elshout uiteenlopende reis- en fotoprojecten. Tezamen vormen zij de opmaat richting Us Europeans: een jaarlange reis door alle 27 lidstaten van de Europese Unie tussen 1 augustus 2007 en 1 augustus 2008. Missie tijdens deze reis is het in beeld brengen van culturele diversiteit aan de hand van foto’s en uitgewerkte verslagen van interviews met meer dan 2 700 jonge Europeanen.

Behalve 366 portretten van mede-Europeanen verzamelt Van den Elshout tijdens zijn reis ook foto’s van lokale kruispunten. Behalve als metafoor voor ontmoeting – met alle botsgevaar van dien – verschaffen deze kruispuntfoto’s een ongekend alledaags inkijkje in de stand van zaken in de diverse landen. Nu eens niet de Eiffeltoren en de Tower Bridge, maar beelden die uitnodigen tot inleving in de lokale context; die herkenning oproepen in plaats van afstand.

In 2009 verschijnt het boek Crossroad Europe, waarin Van den Elshout de impressies van de Europareis samenvat. In samenwerking met ANWB-verenigingshistoricus Hans Buiter stelt hij in 2010 de serie Onderweg in Europa – een reis langs 27 kruispunten samen. In het voorjaar van 2011 wordt deze serie tentoongesteld op het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag.

<split>

Hoewel Van den Elshout ook in 2011 nadrukkelijk voortborduurt op de Europese dimensie van zijn avonturen, verlegt hij in de fotografie zijn blik naar thuisland Nederland. Bij het regelmatige thuiskomen van buitenlandse avonturen heeft vooral de Nederlandse snelweg zijn aandacht getrokken: het open maar tot in detail geregisseerde landschap, het verzadigd groene gras en/of ander gewas, de wisselvalligheid en daarmee de veranderlijke Nederlandse wolkenluchten. Via deze route raakt hij in toenemende mate geboeid door de geometrische esthetiek en de sociologische implicaties van de snelweg als fenomeen en referentiekader. Een nieuw fotoproject is geboren.

In juni 2011 wordt de eerste tussenstand van dit snelwegproject tentoongesteld als helft van de duo-expositie Gebaande paden bij Galerie J. van den Elshout in Den Haag. Binnen deze expositie bieden de strak geregisseerde snelwegen een boeiend contrast met de geïmproviseerde leefstijl van Roma-zigeuners zoals die door collega-fotograaf Peter van Beek zijn vastgelegd.

Vier maanden later beginnen de snelwegfoto’s aan een solocarrière. Inpassing in de grafisch-georiënteerde context waarbinnen drukkerij Lenoirschuring opereert, maken de omdoping van Gebaande paden naar Poldermotieven mogelijk en logisch. Polder refereert hierin aan het landschap waarin de snelwegen zich geportretteerd zien, motieven aan de regelmaat en zorgvuldigheid waarmee zij zich door diezelfde polder een weg banen – en als hint naar de gelijktijdige definities beweegreden en doel. Samengevat: reizen. Weggaan om thuis te komen, met een omweg naar keuze.

De expositie Poldermotieven wordt op donderdagavond 6 oktober 2011 geopend door ir. Donald Lambert (Urbis Stadsontwerp) en ir. Cees Pronk (VolkerInfra). De twintig Poldermotieven zijn tot 6 januari 2012 te zien bij Lenoirschuring in Amstelveen.

In 2012 werkt Van den Elshout aan fotoprojecten Ruwe Diamanten en 2012 – New Horizons. Parallel aan deze initiatieven reist de expositie Poldermotieven naar nieuwe bestemmingen in binnen- en buitenland.

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in (Snel)wegen, Nieuws en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wie nog foutjes vindt, zo roepe!

  1. Gaaf voor je zeg Bruno, van harte!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s