Crouwel & Van den Elshout: Meeting on the grid

2011 is tot dusverre een jaar vol avontuur en inzichten. Precies zoals de bedoeling was. Een van de (vroege) bevindingen is dat foto’s één voor één verkopen in deze tijden geen zoden aan de dijk zet. In plaats daarvan probeer ik aldus vooral het mechanisme dat aan mijn foto’s ten grondslag ligt te vermarkten: zien en laten zien. Vooral van dingen die er nog niet zijn, of die unaniem over het hoofd gezien worden. Visie aanleveren, waar die soms node ontbreekt.

Fotografie is daarbinnen een elegant wapen. Net als tekst overigens. En dan die beide combineren om aansluiting te vinden bij ideeën van anderen en waar mogelijk samen hefbomen op te tuigen.

Ook de aanloop naar Poldermotieven kende een dergelijk verloop. In den beginne was er de wens een foto-expo te organiseren. Daarbij kwamen (1) de wens van de drukkerij om in september de banden met hun relaties op een sympathieke manier aan te halen (2) de aanstaande presentatie van het Vouwblad nummer 10 (zie hier ook nr 1 t/m 9) die in het teken van Wim Crouwels New Alphabet ging staan.

Op gegeven 1 vonden we in een makkelijke uitkomst. Verzending van een opvallende uitnodiging van het type in your face, gepland en uitgevoerd in de eerste weken van september. Punt 2 vergde enige kennismaking met het werk van Crouwel, mij vooral bekend van diens postzegelserie uit 1976. Welke parallel zouden we als leidend gebruiken in de koppeling tussen zijn werk en mijn Poldermotieven. Van grid kwamen we op ritme en geometrie. En vice versa. Een sluitende cirkel en aldus inhoudelijk gezien Bingo. En vooral GO, want sinds aan die voorwaarde was voldaan, werd het definitieve akkoord voor Poldermotieven gegeven en mocht ik naar eigen goeddunken een hele mooie catalogus samenstellen.

Een van de zaken die in the process ontstonden, was een groot verkeersbord dat we in lamellen aan het plafond van de productieruimte zouden bevestigen. Oorspronkelijk met de tekst Amstelveen (vrij naar de locatie van het gebeuren). Later Schiphol, maar tot en met de laatste week kon ik geen tekst bedenken die het werkelijk produceren van onontkoombaar belang maakte.

Een paar dagen voor het uur van de waarheid lukte dat wél. Grid zou het worden, het woord dat centraal stond in de overlap tussen de Vouwbladpresentatie en de opening van Poldermotieven. Op een verkeersbord in ANWB-stijl, maar met de letters in New Alphabet. De ultieme link. En ook nog eens een mooie wegwijzer voor het binnenwandelend volk, dat naar de klaargezette stoelen in de productieruimte diende te worden geleden qua dat ze de sprekers comfortabel konden aanbeluisteren. Grid. Net als in de Formule 1: de plek waar het serieuze werk begint.

Amper een uur voor aanvang hingen de lamellen op hun plek, licht overlappend zodat je bij het aanlopen perfect uitzicht op het bord had, maar vanaf andere hoeken ongehinderd door de ruimte kon kijken. Zo zag dat er uit (Foto: Joke ter Harmsel, instagram):

Grid bij Poldermotieven

Grid bij Poldermotieven

En dan komt nu het bijzondere. In de NRC Weekend van afgelopen zaterdag wees Sanne mij op een onverwachtse look-a-like, ter decoratie van het dit weekend geopende Studio Job House. En die ziet u hier:

Grid op de gevel van Studio Job House

En zo is op overtuigende wijze het bewijs geleverd dat het linkleggen tussen Poldermotieven en New Alphabet in alle hevigheid is geslaagd 🙂 Op naar de volgende expo. Daarover meer in de volgende blogpost.

Hej då allihopa!

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Expositie, Gedachtekronkels, Hersenspinsels en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s