Eindeloos Haags – het Zuiderstrand

Niet zo lang geleden kreeg ik per mail een uitnodiging om mee te doen aan de 3e editie van fotowedstrijd DocuDenHaag. Het thema van de wedstrijd was ‘Heilig’. Wat is er in het moderne Haagse leven nog heilig? Wat spreekt nog tot de verbeelding, wat zouden we bij voorkeur als onaantastbaar beschouwen? Met de bijbehorende vraag hoe ik als dat als deelnemer in beeld zou willen brengen om een fotoexpositie in het Nutshuis te winnen, inclusief faciliteiten om het plan ten uitvoer te brengen.

Zolang de jury delibereert op, wikt ende weegt jegens, cq zich buigt over diverse ingediende en aangemelde plannen, zal ik mijn concept nog niet geheel nakend aan u voorleggen, maar laat er zovast geen twijfel over bestaan wat naar mijn idee de heiligste plek van Den Haag is.

Dat is het Zuiderstrand.

En de argumentatie die ik daarvoor heb aangeleverd, klinkt als volgt:

Voorbij de duinen wacht je een zinnenprikkelende mix van frisse lucht, het geruis van de golven en de wind, het eeuwigdurende van de horizon. Troost, inspiratie, hoop en vertrouwen: waar je ook naar op zoek bent, de aanblik van oneindigheid helpt je het te vinden.

Nergens in Europa vind je een stad van internationale allure waar zoveel rust en ruimte zo overvloedig voorradig en op loopafstand bereikbaar zijn. De meeste Europese steden aan zee hebben hun toegangspoorten, bedoeld of onbedoeld, volgeplamuurd met winkelcentra, appartementencomplexen, parkeergarages, cruiseterminals en twijfelachtige landschapsarchitectuur.

Het Haagse Zuiderstrand

is dergelijke plannen vooralsnog bespaard gebleven. Met moeite, want voor steeds meer vastgoedontwikkelaars is het strand yet another business case.

Toch zijn het niet de exploitatiemogelijkheden maar juist de toegankelijke oneindigheid, die het Zuiderstrand van onschatbare waarde maken voor de stad en haar inwoners. Het weidse strand, de duinen, het vrije uitzicht, de ononderbroken toegang tot de oneindigheid – zij zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie en houden de stad fris en vitaal.

In het kader van Docu Den Haag #3 wil ik de onschatbare waarde van het Zuiderstrand graag markeren middels navolgend fotografisch onderzoeksproject, genaamd Eindeloos Haags.

….

Waarna uitleg volgt over de manier waarop ik een en ander in beeld wil brengen. De uitslag van de wedstrijd volgt aan het eind van volgende week, waarna ik ongeacht de uitslag, zal melden hoe de rest van het plan eruit ziet.

Herket u iets in de wenselijkheid om het Zuiderstrand vrij te houden van commerciële exploitatie, meldt u zich dan graag op de Facebookpagina van Het Stille Strand Leeft, alwaar prachtige foto’s van dit unieke stukje Europa. Voor het uitzicht op de horizon bent u nog immer aan het juiste adres via http://www.2012-newhorizons.com en via de nieuwsbrief Mee op Avontuur.

Het stille strand - december 2012

Het Stille Strand Leeft – december 2012

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Gedachtekronkels, Leuks uit 2013, NEW HORIZONS, Nieuws, Plannen 2013 en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Eindeloos Haags – het Zuiderstrand

 1. 4marlies zegt:

  Juiste keuze Bruno je hebt gelijk!!

 2. Zoals beloofd is hier het vervolg van het plan waarin staat uitgelegd hoe ik de Heiligheid van het Zuiderstrand wilde overbrengen:

  “Binnen de gemeente Den Haag zijn niet minder dan 144 nationaliteiten vertegenwoordigd en een veelheid aan religieuze en spirituele stromingen. Elk van deze stromingen heeft eigen rituelen en tradities om heilige plaatsen te markeren.

  Voor Eindeloos Haags wil ik 24 vertegenwoordigers van deze stromingen uitnodigen om het strand volgens hun traditie te zegenen, wijden of markeren. Deze sessies wil ik volgens vast format portretteren, om zodoende aandacht te vragen voor de heiligheid die ik het Zuiderstrand toedicht.

  Alle foto’s zullen worden genomen binnen een uur na zonsopkomst. Oriëntatie: horizontaal. Conceptuele nadruk: setting (attributen, kleding, weersomstandigheden) en handeling zijn belangrijker dan de persoonlijke karakterschets van de geportretteerde. Sfeer: biologisch-deterministisch. Technisch: Vaste afstand tot het onderwerp, vaste brandpuntsafstand 85mm, alleen natuurlijk licht. Opnamen in kleur.

  Gekozen benadering belicht naast de heiligheid van het Zuiderstrand ook het thema van culturele rijkdom en verscheidenheid in Den Haag.”

  Reactie van de jury:

  “We vonden je plan een beetje te geforceerd, in de zin van kunstmatig (omdat je mensen een handeling laat verrichten waar ze die normaal niet zouden verrichten, op een tijdstip waarop ze dat niet zouden doen). De noodzaak voor de combinatie van strand en deze rituelen werd voor ons niet helemaal helder.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s