Instructies voor een Vrije Vlucht – 24 uur naar de horizon kijken

Beste vliegers en vliegeniers,

Zaterdagavond komt met rasse schreden dichterbij. Ik ben benieuwd hoe jullie de aanloop ervaren. Zelf ben ik nog druk in de actiemodus, met lezingen en ander spannends op de agenda. Morgenavond nog in Leiden bijvoorbeeld: de Horizon Late Night. Leuk als je daarbij wilt zijn, je leest er hier meer over:

http://www.raamsteeg2.nl/agenda/20-september-de-horizon-late-night-show-2/

Met Lie heb ik zojuist voorbesproken hoe we onszelf en jullie allemaal zo goed mogelijk kunnen instrueren voor onze reis. Dat is belangrijk, want een goede voorbereiding zorgt ervoor dat we ons tijdens de Vrije Vlucht kunnen concentreren waar het op dat moment om gaat. Onafgeleid door ongemakjes van voorkoombare of futiele aard.

De weersvoorspellingen voor zondag zijn gunstig. De minimumtemperatuur van 12 graden (die doorgaans kort voor zonsopkomst wordt bereikt) was vorige keer de maximumtemperatuur. Overdag wordt 21 graden verwacht, toevallig mijn lievelingstemperatuur. En hoewel we dat gevoeglijk als luxe kunnen beschouwen, blijft het wel zaak om zorgvuldig te werk te gaan.

Om een en ander overzichtelijk te houden, sturen we je bijgaande Hinweisungen:

Over comfort:
Minimaal wenselijk is een stoel waarin je over langere tijd comfortabel kunt zitten. De betere campingstoel volstaat. Kussens zijn niet handig want die worden vochtig. Harde kunststof is ook niet prettig, geweven materiaal is beter. Een visparaplu biedt uitkomst bij wind, net als een half tentje of een windscherm dat doen.

Voor de eerste nachturen kun je jezelf plezier doen met een warme kruik. In vuur wordt voorzien, maar zorg dat je niet van deze warmte afhankelijk bent.

Over kleding:
Neem veel kleding mee. 21 Graden is niet koud en zelfs 12 graden valt mee, maar door lang stil te zitten, koel je snel af. Er wordt niet veel wind verwacht, maar zelfs de geringste wind zorgt al voor afkoeling. Reken erop dat je kleding meeneemt voor een koude winterdag en daarvan de dubbele hoeveelheid. Handig als je dat in een backpack kunt meenemen.

Thermo-ondergoed is geen overbodige luxe. Regenkleding evenmin. De regenkans is klein, maar bedenk dat je direct afkoelt zodra je kleding vochtig wordt en dat je dat risico niet wilt nemen. Eens koud geworden is het niet makkelijk om weer op te warmen.

Je lichaam verliest de meeste warmte via je hoofd. Een muts en/of capuchon komen daar goed van pas. Handschoenen kunnen ook fijn zijn. Een jack dat geen of weinig wind doorlaat. Extra sokken.

En, aan de andere kant van het spectrum: zonnenbrandcreme. De zon staat niet meer aan het hoogst van de hemel, maar als ze schijnt brengen we wel veel tijd in het zonlicht door. Zwembroek optioneel. De watertemperatuur laat niets te wensen over. 19 graden. Zo’n beetje het warmste van het hele jaar.

Over voeding:
Neem voeding mee die licht verteerbaar is en die je in verschillende doses tot je kunt nemen. Ik heb in april slechts een groot, wit brood (ongesneden) en 4 Ritter’s chocolades meegenomen. Marc heeft tijdens zijn deelname (zijnde van zonsopkomst tot zonsondergang) niets gegeten. Neem mee wat je mee wilt nemen. Zorg ervoor dat je geen beroep hoeft te doen op de voorraden van anderen. Delen is leuk, bij gelegenheid, maar je wilt er niet van afhankelijk hoeven zijn.

Drinken:
Nog belangrijker dan eten! Zorg dat je een minstens 2 liter water bij je hebt, bij voorkeur meer. Water stroomt het beste, dat zul je voelen. Ook warme dranken zijn plezierig. Neem hiervoor goede thermoskannen mee, maar reken erop dat het niet tot de avond warm blijft. Wel leuk is het om hulptroepen uit te nodigen om gedurende de dag drinken te bezorgen.

Wat als:
Je moe wordt?
– Er is geen bezwaar om wat te dommelen, en je kunt zelfs een ligmatje meenemen om je even helemaal uit te strekken. Het is niet de bedoeling om uitgebreid te gaan liggen slapen, daar zijn we niet voor gekomen.

Je merkt dat het niet vanzelf gaat, terwijl we wel met moeiteloosheid experimenteren?
– Kijk of je voorbij de moeite weer in kunt loggen op de rust. Veel moeite is verrassend tijdelijk. Ervaar wat de moeite met je doet, waar ze vandaan komt en gun jezelf het ongemak van de moeite. Bemerk dat je hier precies

Je het op wilt geven?
– Voel of dat de juiste keuze is en realiseer je dat je plek in de Vlucht ook een zekere verantwoordelijkheid tegenover de anderen met zich meebrengt. We stellen onszelf ten doel samen uit te vliegen en thuis te keren. Maar mocht dat voor jou na overweging niet mogelijk blijken, voel je dan eveneens vrij om de vlucht te verlaten.

Je pijn krijgt, of het te koud wordt?
– Verander regelmatig van houding en schud je ledematen af en toe uit. Een wandelingetje kan wonderen doen. Virtueel touwtje springen ook. Eet en drink regelmatig.

Je behoefte hebt aan een gesprek?
– We proberen de reis in kalmte te maken. Wanneer daarbinnen ruimte is voor gesprek en reflectie, blijkt vanzelf. En/maar het is niet de bedoeling er een lange praatsessie van te maken.

Iemand je opbelt?
– We vinden het fijn als je je telefoon/tablet/laptop enz thuislaat of voorafgaand aan de vlucht uitschakelt. Signalen van buitenaf verstoren de aandacht en het groepsproces. Geniet van de zelfdzame gelegenheid om 24 uur lang niet gestoord te worden. Kondig je afwezigheid desgewenst aan via je voicemail of autoreply.

Je dingen wilt onthouden?
– Daarvoor kun je een opschrijfboekje meenemen. Fotograferen of videograferen kan ook – echter bij voorkeur sporadisch of uitgevoerd door toeschouwers.

Overige zaken:
Het is me vorige keer bijzonder goed bevallen om het avontuur zonder horloge of extern tijdsbesef aan te gaan. Wel had ik vooraf wat natuurlijke kengetallen uitgezocht. Deze keer ook.

Eb: 01h25 (-73cm NAP)
Vloed: 05h26 (+137cm NAP)
Eb: 13h35 (-48m NAP)
Vloed: 17h47 (+135cm NAP)

Zon op: 07h27
Zon onder: 19h37

Rest ons te vermelden dat je op eigen risico deelneemt aan de Vrije Vlucht. Wat niet wil zeggen dat we geen verantwoordelijkheid voor elkaar dragen, maar uiteindelijk bepaal je zelf de grenzen van wat je wel wilt en kunt, en wat niet. Onderkoeling en dehydratatie zijn risico’s om rekening mee te houden.

We wensen je een fijne voorbereiding op de vlucht en zien je graag op zaterdagavond 23u bij strandslag 9, te bereiken vanaf de Fuutlaan. Een routebeschrijving componeer je via deze link. Parkeren in de wijk rondom is gratis.

Mocht je nog andere dingen willen weten, laat het graag weten.

Hartelijke groet,
Bruno van den Elshout
Lie van Schelven

photologix_logo
Bruno van den Elshout


Wil je ook eens een 24-uurs horizonobservatie meemaken? Kijk op http://www.newhorizonsahead.nl/horizonobservatie of schrijf je in voor de nieuwsbrief Mee op Avontuur om te weten wanneer de volgende editie plaatsvindt.

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Handreikingen, Leuks uit 2013, NEW HORIZONS, Nieuws, Ontmoetingen, Op reis (of: ~ geweest), Synchroniciteit en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s