Nieuwjaarsspeech Open Coffee Bomenbuurt

NEW HORIZON #5398, 12.08.2012 - 22h00

NEW HORIZON #5398, 12.08.2012 – 22h00

Beste collega’s,

Welkom op de alweer de 23e Open Coffee Bomenbuurt. Welkom ook in een nieuw jaar, met nieuwe mogelijkheden en nieuwe kennismakingen in het verschiet.

En welkom bij deze mooie gelegenheid om alvorens vooruit te blikken nog even stil te staan bij alles wat we in 2013 hebben bereikt. We vierden onze eerste verjaardag, met taart, en bereikten een vaste groepsgrootte die de faciliteiten van de gemiddelde horecagelegenheid in de Bomenbuurt te boven gaat. Dat is een luxeprobleem en we doen ons best daar in 2014 ook steeds zo luxe mogelijke oplossingen voor te bedenken.

2014 wordt sowieso een jaar vol mogelijkheden. Net zoals elk jaar en net zoals elke dag. Mogelijkheden om het anders te doen, om nieuwe inzichten op te doen en om te reizen. Fysiek te reizen: lopend, per fiets of per trein, maar ook verkennend te reizen. Door niet 31 december 2014 als doel van het jaar te kiezen, maar door zin te geven aan de route die daarheen leidt. Want zin geef je. Zoals je verantwoordelijkheid neemt, en tijd maakt, zo geef je zelf zin aan je eigen reis, en alle obstakels en stroomversnellingen die je onderweg tegenkomt.

En wat gaan we onderweg tegenkomen in 2014?

De herkenning en waardering van overvloed. Dat klinkt logisch, dat je overvloed waardeert, maar door de manier waarop we de voorbije eeuw religie hebben gemaakt van de economische wetenschap – die uiteindelijk niets anders bestudeert dan de manier waarop je waarde genereert door schaarste te exploiteren.
Schaarste als waardedrijver. Winstmaximalisatie als heilig doel.
Want wat is iets economisch gezien waard als er van iets voor iedereen meer dan genoeg is? Winterjassen in de zomer. Of het uitzicht op de horizon, hier een kilometer vandaan. Het water uit de kraan. Wat is het waard?

Wat is het jou waard?
Wat doe je ervoor en wat laat je ervoor?
Welke zin geef je eraan?

En dan is 2014 een mooi jaar om uit te vinden welke rol je daar zelf in kunt spelen. Welke verantwoordelijkheid je wilt nemen. Waar je tijd voor wilt maken en waar jij zin aan wilt geven. Waar ik in 2014 zin aan wil geven is het verbinden van mensen, van ideeën en van werelden. En om dat te doen in een context van Visie, Verbinding en Vertrouwen:

De visie om duidelijk voor ogen te hebben waar je naartoe wilt. Ook wel genoemd: de stip op de horizon.

De verbinding om behalve je eigen energie ook de betrokkenheid en waardering van je omgeving in te zetten om die doelen te verwezenlijken. Om te vermenigvuldigden door te delen.

En het vertrouwen dat alles zich voegt naar dat wat te gebeuren staat. Dat ik op 4 december in de Grote Kerk NEW HORIZONS als kunstwerk-in-boekvorm kan presenteren en dat ik nog voorafgaand daaraan voor de tweede keer vader verwacht te worden.

Goed, maar wat betekent dat voor de Open Coffee?

Dat we vrolijk doorgaan met wat we bezig zijn, want dat past heel erg binnen de tijd waarin we leven. Dat we verderbouwen aan het verschaffen van een podium voor bijzondere mensen met bijzondere ideeën. Ik ben benieuwd een klein werkgroepje te formeren met mensen die uitdenken hoe we iedere volgende editie van de Open Coffee kunnen beginnen door dat letterlijk te doen: 10 minuten de tijd nemen om één van jullie vanuit zijn of haar werkgebied kennis te delen zoals vorige maand Agnes, of vandaag ikzelf.

Verder wens ik ons toe dat we transacties niet langer zien als compensatie voor gespendeerde moeite van het type voor-wat-hoort-wat, de schoorsteen moet ook roken en ik wil je het vel niet over de neus halen MAAR. Maar dat transacties vieringen worden van waardering voor wederzijdse ervaring en ambities, die door die transactie gevoed worden zodat we vanuit Visie, Verbinding en Vertrouwen, ieder op onze eigen unieke reisroute, bij kunnen dragen aan een mooiere wereld. En Bomenbuurt.

Ik wens ons een gelukkig, gezond en in alle opzichten zinvol 2014.
[Deze tekst sprak ik uit tijdens de 23e Open Coffee Bomenbuurt, gehouden in de Bethelkapel aan de Thomas Schwenckestraat – op maandag 13 januari 2014.]

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Gedachtekronkels, Handreikingen, Hersenspinsels, Lezing, Ontmoetingen, Zevenmijlslaarzen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s