Killing darlings – het beeldselectieproces van NEW HORIZONS

Work-in-progress

Work-in-progress, revisie van proef 3 van pagina 1 t/m 52

Luxeproblemen zijn interessant. Ergens teveel van hebben is een leuke aanvliegroute voor creatief denken. In het geval van NEW HORIZONS zijn dat horizons. Daar hebben we er 24 x 366 + 1 = 8 785 van en in het boek is er maar ruimte voor 500. Tja, en waarom ga je dan wel de ene 500 laten zien en juist weer niet de andere 8 285? En als dat al lukt, hoe bepaal je dan wat waar komt. En waarom? Wat wordt het verhaal en hoe ga je dat overbrengen op de lezer?

Allemaal vragen waar ik me in voorbije maanden met vormgever Rob van Hoesel over gebogen heb. En niet zonder gevolgen.

De eerste vraag was of het boek volledigheid ging nastreven. Of de beeldenmassa werkelijk de essentie van het project vormde. Pas toen dat Niet zo bleek te zijn, kwam de wens om een boek te maken echt tot leven. Maar als niet de volledigheid – de technische en mechanische willekeur versus de elementen, wat dan wel?

Vrijheid, rust en ruimte? Uit de wens die te ontsluiten was NEW HORIZONS ooit ontstaan. Op de voet gevolgd door de geanticipeerde diversiteit. Maar die hadden we al eens laten zien, namelijk tijdens de eerste tentoonstelling aan het Noordeinde.

Nee, het boek moest dieper gaan, verder. Een verhaal vormen. Inleefbaar, waardevol en vooral: ultiem rechtdoend aan de kwaliteiten van het onderwerp en de tijd waarin we leven. Samen met wingflyer Lie van Schelven verrichtte ik sindsdien heel wat onderzoek naar wat die kwaliteiten dan wel precies zijn. Observerend en wandelend werd ons de Oproep tot Avontuur gewaar. De horizon als denkbeeldig richtpunt in de verte, dat uitnodigt verder te kijken. Steeds verder. Die prikkelt en nieuwsgierig maakt, naar dat wat zich net buiten ons gezichtsveld afspeelt. In de verte, waar alles terug een wordt. Een gigantische belofte.

Al snel kwam ik bij het werk van Antoine de Saint-Exupéry uit. Een pionier pur sang, die zijn pionierschap bovendien heeft opgetekend in aansprekende boeken. Le petit prince als bekendste van allemaal. Een combinatie van horizons en citaten uit zijn werk zou een mooie combinatie opleveren van pioniersbeeld en pionierstekst.

Maar nee.

Het beeld moest het zelf gaan doen. Geen quotes. En dus vrij snel: helemaal geen tekst. Maar beeld omvormen tot avontuur, hoe doe je dat?

In ieder geval door eerst in te zoomen op wat avontuur dan inhoudt. Hoe mooi dat ik een paar jaar geleden al eens uitgebreid kennis had gemaakt met de materie. Toen ik een jaar lang door Europa reisde. Zelf bedacht, zelf uitgevoerd, zelf afgerond. Een complete avontuurcyclus. Exact een jaar lang, 366 dagen van thuis naar thuis.

Op reis door Europa, 1 aug 2007 - 1 aug 2008

Op reis door Europa, 1 aug 2007 – 1 aug 2008

En zo reisde ik terug in de tijd om me dat verhaal voor de geest te halen. Hoe ging het ook alweer? Ik was aan het werk, samen met collega Mark verantwoordelijk voor deelnames en overnames in opdracht van een consortium aan telecombedrijven. Veel reizen, leuk, uitdagend, verantwoordelijk. Comfortabel ook.

En toch, of juist daardoor, de wens om er zelf, voor eigen risico en rekening op uit te trekken. Een wens die langzaam uitgroeide tot een plan, tot een vertrek, tot een jaarlange reis, een boek, een expositie, lezingen. En daarna weer verder. Een avontuur, zelf beleefd, van begin tot eind en dus een ideale bron van inspiratie om de sequentie van avontuur mee te ontleden.

Dat stond me dus te doen en het verhaal dat dat opleverde, overhandigde ik digitaal aan Rob. Het hele verhaal in stapjes uitgeplozen: elk stapje met z’n eigen dynamiek. Verdrietige stapjes, vrolijke, spannende, relativerende, … Verschillende opeenvolgende stappen die als vanzelf een ritme vormen, en een melodie. Met afwisselende plaatsing, witruimte, verhouding…

Vandaar dat we de verschillende delen van NEW HORIZONS geen hoofdstukken noemen, maar zien als een als aaneenschakeling van partituren. Waarin de sferen van 500 geselecteerde horizons de tonen vormen, die Rob op de maat componeert tot wat het bedoeld is te zijn: NEW HORIZONS: kunstwerk-in-boekvorm. Waarvan de presentatie staat gepland op 4 december 2014, in de Grote Kerk in Den Haag.

De eerste 52 pagina’s van het boek worden in februari en maart voor het eerst tentoongesteld. De opening van die expositie vindt plaats op zondag 2 februari

Als je benieuwd bent het avontuur verder te volgen, meld je dan graag hier om Mee te gaan op Avontuur: http://www.newhorizonsahead.nl/avontuur

Compositiewerk voorafgaand aan de beeldselectie

Compositiewerk voorafgaand aan de beeldselectie (hand = Rob)

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en publicaties, Me myself and I, NEW HORIZONS, Synchroniciteit, Zevenmijlslaarzen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s