Jezelf op de kaart zetten: tussen half werk en overkill

Over de ervaringen van week #1 van de crowdfunding van NEW HORIZONS op Voor de Kunst – en wat ik daarvan heb geleerd.

Boswandeling in Svindal - NO, juni 2007

Boswandeling in Svindal – NO, juni 2007

Erop of eronder
Ik ben vooral moe. Van het de hele week horizons posten met steeds weer een ander verhaal of boodschap erbij. En ik ben niet de enige. Vrienden hebben mn updates fanatiek gedeeld maar voor hun eigen rust daarna even uitgezet. Alles echoode vrolijk in het rond maar wel vooral bij mensen die NEW HORIZONS al kenden. Ten koste van de rust en ruimte die ik nu juist zo fijn overdraagbaar wil maken met mijn boek.

Qua kabaalschoppen was week 1 geslaagd. Het is (heel) veel mensen duidelijk dat NEW HORIZONS een stadium heeft bereikt waarin het erop aan komt. Voorbij het leuk en aardig. Het is nu of nooit en voor mij persoonlijk het verschil tussen geen idee hebben wat ik de komende 5 jaar ga doen zou deze campagne mislukken – en het idee dat ik hier de komende 5 jaar op kan voortbouwen als het wel lukt. Dat heb ik iets gepresteerd waarvan veel mensen hebben gezegd dat het onmogelijk is. Dat gecombineerd met een goed onderliggend verhaal dat past bij de tijd waarin we leven, daar kun je mee vooruit. Een levensveranderend project, want voor mij is het dat nu al.

Tussenstand
Op het moment dat ik dit schrijf  hebben (bovenop de eerdere 150 boekverkopen op eigen gelegenheid) officieel 23 donateurs zich ingeschreven voor een bedrag van € 2.435. Dat is bijna 10% van het doelbedrag en 2.5% / 3 boeken minder dan aan het einde van vandaag binnen ‘zou moeten’ zijn. Een respectabele weekomzet en gaaf dat zoveel mensen met mij mee willen dat NEW HORIZONS er komt, en daarvoor ook bereid zijn actie te ondernemen. Maar hoe mooi ook: cijfermatig lopen we achter op de curve van 5 boeken per werkdag – nu al.

voordekunst

Gelukkig houd ik naast de digits op Voor de Kunst (F5 – F5 – F5, hoe bedoel je voorbij de Waan van de Dag…) ook een schaduwboekhouding bij waarin ik noteer wie toezeggen in te zullen tekenen. Die lijst vertegenwoordigt inmiddels 20 boeken, waarmee we dus ruim boven de curve uitkomen. Maar dat is niet zichtbaar voor mensen weer die graag als ‘winnaars’ intekenen: op het moment dat het moeilijkste gedeelte al achter de rug is. Technisch maakt het niet uit – Voor de Kunst garandeert restitutie wanneer het project niet slaagt – maar voor het gevoel wel. Veel mensen steunen iets grager naarmate het al door meer anderen gedragen wordt. En het zou gek zijn om daar geen rekening mee te houden.

Actie en vertrouwen
Maar goed, wat te doen als je heel hard werkt om iets voor elkaar te krijgen en je afvraagt of dat genoeg gaat zijn. Nog harder werken, is mijn default reactie. Om meer te bereiken moet je harder werken. En als het dan niet gelukt is, dan heb je in ieder geval zo hard gewerkt als je kunt aantonen dat het niet aan jou heeft gelegen.

Maar dat is nog niet de manier om voor elkaar te krijgen wat je voor elkaar wilt krijgen.

Want als ik wil dat mijn boek als vanzelf en uitzichzelf ontstaat – moeiteloos (onderzocht!) en vanuit overvloed (onderzocht!) – dan betekent dat niet nog harder werken dan hard. Niet omdat ik niet hard kan of wil werken, maar wel omdat forceren blokkeert.

Dan betekent het: terug naar de initiële puls (onderzocht!). Vanuit waardering en dankbaarheid voor al het reeds bereikte, en alles wat me langs die route is toegevallen – terug naar het punt waar het allemaal begon. Synchroniseren. Want als ik geloof dat het boek er niet in de eerste plaats komt omdat ik dat wil maar omdat het er de tijd en plaats voor is om het te laten ontstaan – via mij meer dan door mij – dan zal die initiële puls me ook vertellen wat ik wel moet doen in plaats van de volhoudmodus van nog harder werken en nog harder roepen.

En dat is eng. Zachter werken op het moment dat je het gaspedaal juist verder wilt intrappen – dat vergt vertrouwen. Loslaten. Dingen niet doen die je wel geneigd bent te doen en andere dingen doen waarvan je geen idee hebt of ze zullen ‘werken’. Dat klinkt niet S.M.A.R.T. en juist wel weer erg geblindooked off-piste. Uphill. 🙂

Massief van de Etna - IT, februari 2008

Massief van de Etna – IT, februari 2008

De weg is het doel
Maar ging het avontuur van NEW HORIZONS niet toch al over nieuwe wegen voorwaarts vinden waar oude niet meer volstonden? Ja. En bovendien, er is geen weg terug. Laat de weg voorwaarts zich dan ook maar tonen. Geen verkoop maar magic. Want als het boek bedoeld is er te komen, dan komt die magic vanzelf.

In de tussentijd werk ik – iets zachter – door met het plannen van lezingen (zoals deze in Dordrecht en deze in Den Haag) en tentoonstellingen (in juni in Slovenië!) in de komende weken en maanden. Om aan iedereen die het horen wil, te vertellen dat ik samen met 9 wereldpeople het mooiste boek aan het maken ben dat ik me voor mogelijk houd. En om aan iedereen die het even niet wil horen ook de rust en ruimte te gunnen.

Ik doe mijn best.

~~

Met dank aan Maaike van Grol, Steven Kruyswijk en Jacqueline Heerema.

Wil je de reis naar 4 december en de totstandkoming van NEW HORIZONS volgen, schrijf je dan via http://www.newhorizonsahead.nl/avontuur in voor de maandelijkse nieuwsbrief Mee op Avontuur. Wil je mijn verhalen eens live horen, kijk dan hier.

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Fundraising, Gedachtekronkels, Handreikingen, Me myself and I, NEW HORIZONS, Synchroniciteit, Zevenmijlslaarzen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Jezelf op de kaart zetten: tussen half werk en overkill

  1. Edgar Neo zegt:

    Dit is op Edgar Neo @ WordPress.com herblogden reageerde:
    Je hebt nog een paar dagen de kans om te helpen deze droom waar te maken 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s