Voorbereidingen op 24-uurs horizonbeleving 21 juni 2015

'O, die zee', Nancy Kroon, september 2014

‘O, die zee’, Nancy Kroon, september 2014

Het duurt nog even voor het 21 juni is. Dat is fijn, want geeft rust en ruimte om de komende 24-uurs horizonbeleving op 21 juni zorgvuldig voor te bereiden. En laat het ons daar nu precies om te doen zijn.

Last UPDATED: wo 17.06.2015, 11h00

Wat staat je te wachten:
Een etmaal lang tijd voor jezelf, om in goed gezelschap van bekenden en onbekenden na te denken, of dat juist niet te doen, om de waan van de dag even volledig los te laten.

Mij brengt het zicht op de horizon me altijd bij wat ik graag ‘de Juiste Vraag’ noem. De hectiek van het dagelijks leven zorgt er soms voor dat alles belangrijk lijkt en aandacht behoeft. Tegelijkertijd. Met als resultaat dat je de hele tijd brandjes aan het blussen bent. En zie met de brandweerspuit in de hand nog maar eens te komen tot de dingen die er Echt toe doen.

Tot rust komen helpt mij precies dat onderscheid te maken. Om uit te vinden wat van alle belangrijke dingen het Allerbelangrijkst is, zodat ik daar Eerst aandacht aan ga besteden. En daar ook de tijd voor neem. One step at a time.

Goed. Over tot de praktische wetenwaardigheden:

Aanreis:
Onze landingsbaan richten we in ter hoogte van Strandtent de Fuut. Die bereik je het makkelijkst door vanaf het eindpunt van tramlijn 12 (Duindorp) de duinen in te lopen naar Strandslag 10 (ca 5 mins). Eenmaal op het strand loop je langs de waterlijn naar links (ca 5 mins), naar het zuidwesten dus. Je vindt ons dan vanzelf.

Looproute vanaf eindpunt lijn 12

Looproute vanaf eindpunt lijn 12


Weersvoorspellingen:
Behoudens levensgevaarlijk noodweer gaan voorgenomen horizonbelevenissen altijd door. De kans is groot dat het een stuk warmer is dan tijdens de vorige edities, die plaatsgrepen op 10 april (2013) en 21 september (2013 en 2014). Reken tot nader order op een dagtemperatuur van 21 graden, ’s nachts in de buurt van 12. Water: 14.

Over comfort:
Minimaal wenselijk is een stoel waarin je over langere tijd comfortabel kunt zitten. De betere campingstoel volstaat. Kussens zijn niet handig want die worden vochtig. Harde kunststof is ook niet prettig, geweven materiaal is beter. Een visparaplu biedt uitkomst bij wind, net als een half tentje of een windscherm dat doen.

Voor de eerste nachturen kun je jezelf plezier doen met een warme kruik. In vuur wordt voorzien, maar zorg dat je niet van deze warmte afhankelijk bent.

Over kleding:
Neem veel kleding mee, in dunne laagjes. Door lang stil te zitten, koel je snel af op momenten dat het regent of waait. Reken erop dat je kleding meeneemt voor een koude winterdag. Het is handig als je alles wat je meeneemt in *een draagbare unit kunt vervoeren, bijvoorbeeld een backpack of sporttas. Daarbinnen kun je verschillende zaken in losse plastic zakken verpakken, zodat ze niet nat kunnen worden.

Thermo-ondergoed is geen overbodige luxe. Regenkleding evenmin. De regenkans is klein, maar bedenk dat je direct afkoelt zodra je kleding vochtig wordt en dat je dat risico niet wilt nemen. Eens koud geworden is het niet makkelijk om weer op te warmen.

Je lichaam verliest de meeste warmte via je hoofd. Een muts en/of capuchon komen daar goed van pas. Handschoenen kunnen ook fijn zijn. Een jack dat geen of weinig wind doorlaat. Extra sokken. Schoenen die goed passen. Te kleine schoenen zorgen ervoor dat je koudere voeten krijgt dan nodig, weet ik uit ervaring 😦

En, aan de andere kant van het spectrum: zonnebrandcreme. De zon staat niet meer aan het hoogst van de hemel, maar als ze schijnt brengen we wel veel tijd in het zonlicht door. Zwem-wear is ook aan te bevelen. Een frisse duik is een heerlijke add-on bij deze experience.

Over voeding:
Neem voeding mee die licht verteerbaar is en die je in verschillende doses tot je kunt nemen. Zorg ervoor dat je geen beroep hoeft te doen op de voorraden van anderen. Delen is leuk, maar alleen van wat Overvloedig voorradig is.

Drinken:
Nog belangrijker dan eten! Zorg dat je een minstens 2 liter water bij je hebt, bij voorkeur meer. Water stroomt het beste, dat zul je voelen. Ook warme dranken zijn plezierig. Neem hiervoor goede thermoskannen mee, maar reken erop dat het niet tot de avond warm blijft. Wel leuk is het om hulptroepen uit te nodigen om gedurende de dag drinken te bezorgen.

Wat als:
Je moe wordt?
– Er is geen bezwaar om wat te dommelen, en je kunt zelfs een ligmatje meenemen om je even helemaal uit te strekken.

Je merkt dat het niet vanzelf gaat?
– Kijk of je voorbij de moeite weer in kunt loggen op de rust. Veel moeite is verrassend tijdelijk. Je kunt ook even een wandelingetje maken, een kopje koffie drinken bij de strandtent, een zandkasteel bouwen. Zorg er wel voor dat je de rust van andere deelnemers niet doorbreekt.

Je pijn krijgt, of het te koud wordt?
– Verander regelmatig van houding en schud je ledematen af en toe uit. Een wandelingetje kan wonderen doen. Virtueel touwtje springen ook. Eet en drink regelmatig.

Je behoefte hebt aan een gesprek?
– Zorg ervoor dat anderen daar geen last van hebben.

Iemand je opbelt?
– We vinden het fijn als je je telefoon/tablet/laptop enz thuislaat of voorafgaand uitschakelt. Signalen van buitenaf verstoren de ervaring. Geniet van de zelfdzame gelegenheid om 24 uur lang niet gestoord te worden. Kondig je afwezigheid desgewenst aan via je voicemail of autoreply.

Je dingen wilt onthouden?
– Daarvoor kun je een opschrijfboekje meenemen. Fotograferen of videograferen kan ook.

Overige zaken:
Het is me vorige keer bijzonder goed bevallen om het avontuur zonder horloge of extern tijdsbesef aan te gaan. Wel had ik vooraf wat natuurlijke kengetallen uitgezocht. Deze keer ook.

Einde Schemering (nautical): 00h25
Begin Schemering (nautical): 03h14
Zon op: 05h33 in het noordoosten (48gr)
Zon hoogtepunt: 13h44 in het zuiden (180gr)
Zonnewende: 16h38
Zon onder: 22h07 in het noordwesten (312gr)

Laagwater: 02h56 (-94cm NAP)
Hoogwater: 06h15 (+123cm NAP)
Laagwater: 14h40 (-67cm NAP)
Hoogwater: 19h25 (+91cm NAP)

Maan onder: 00h13 in het noordwesten, 288gr
Maan op: 10h43 in het oosten, 74gr

Rest nog te vermelden dat je op eigen risico deelneemt.

** BELANGRIJK **

Als je er vanaf het begin bij wilt zijn, meld je dan van te voren expliciet aan via info@photologix.nl en zorg ervoor dat je op zaterdagavond om 23 uur bij het eindpunt van tramlijn 12 bent. Met de mensen die er dan zijn, steken we samen de duinen over en wandelen we naar de plek waar we ons installeren.

Een fijne voorbereiding toegewenst! Laat het graag weten als je andere vragen hebt die je daarbij kunnen helpen. Via de Facebook-eventpage blijf je de komende dagen comfortabel op de hoogte:

https://www.facebook.com/events/1524074537847802/

Hartelijke groet,

Bruno van den Elshout
http://www.newhorizonsahead.nl
info(@)photologix.nl
Nulzes 14633072


 

Wil je ook eens een 24-uurs horizonobservatie meemaken? Kijk op http://www.newhorizonsahead.nl/horizonobservatie of schrijf je in voor de nieuwsbrief Mee op Avontuur om te weten wanneer de volgende editie plaatsvindt.

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Horizonexpedities, NEW HORIZONS, Nieuws, Synchroniciteit en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s