24-uurs horizonobservatie FAQ

Escher_LichtendeZee

Escher, Lichtende Zee, 1933

Als een combinatie van Interrail en meditatie – dat is het kortste antwoord op de vraag hoe het voelt om 24 uur naar de horizon te kijken. En met binnenkort weer een nieuwe observatie in het vooruitzicht deel ik graag welke vragen het initiatief nog meer oplevert. En welke antwoorden ik daarop inmiddels gewend ben te geven.

1. Waar kan ik dit het beste mee vergelijken? – met een soort expeditie maar dan de hele tijd op dezelfde plek. Wat ongeveer net zo spannend is als op interrail gaan, omdat je niet weet wat je gaat tegenkomen en meemaken, alleen dat je bereid bent dat allemaal ten volle te ervaren. En even rustig als meditatie, want door alle onnatuurlijke omstandigheden weg te nemen kun je heel fijn synchroniseren en sublimeren met een groter geheel.

2. Waarom moet dat 24 uur? – korter kan natuurlijk ook, maar dat kun je op elk moment zelf wel bedenken en doen. Een heel etmaal: dat is een hele dag, een hele nacht. Met ieder een cyclus van eb en vloed. En gelegenheid om helemaal – en niet een beetje – tot rust te komen, waarbij het ook nog helpt dat we dat gelijktijdig, gelijkplaatsig en gelijkwaardig met elkaar aan het doen zijn. Ieder voor zich, maar daardoor ook samen met z’n allen. In afstemming en coherentie, en in een onafgebroken flow. Samen voorbij de verveling en voorbij de waan van de dag. Om de tijd helemaal vloeibaar door je handen te laten stromen en er zelf mee te kunnen spelen. Dat vraagt om er ook de tijd voor te nemen, zoniet maken.

3. Praat je helemáál niet? – weinig inderdaad. Soms even, voor wat praktische dingen. Om te vragen of iemand een stukje chocola wil. Of als er een walvis opduikt. Of als je je even een uitdaging tegenkomt. Maar voor bijpraten over de nieuwste auto’s, over de AEX of dames of wie er nu in K3 zitten, daarvoor zijn andere gelegenheden veelmaals beter geschikt. Mocht je niet aan veel stilte gewend zijn: het zal je verbazen hoeveel je dan nog, of júist, onderling kunt uitwisselen.

4. Hoe doe je dat met slapen? – rustig aan. Af en toe wegdoezelen, zo tussen slaap en waak in. Echt uitgebreid in slaap vallen is niet de bedoeling, dat kun je het beste in bed. Wat scheelt, is dat je tijdens de horizonobservatie niet zoveel doet. En er dus ook niet zoveel gebeurt waar je moe van wordt. Maar als wel, dan drijf-droom je even lekker weg.

5. Hoe kun je een maand bezig zijn met de voorbereidingen? – ja, terwijl het in de basis zo eenvoudig is als je stoel op het strand zetten, 24 uur blijven zitten, en daarna weer naar huis gaan. Keer 24 mensen. Eerst is het zaak uit te vinden Vanwaar en Waartoe ik de horizonobservatie onderneem (zie hier wat ik daar tot nu toe over heb geschreven), en waarom we daar welke mensen op welke manier bij wensen te betrekken. Dan het daadwerkelijk uitnodigen van die mensen, en het ruchtbaarheid geven aan het initiatief. Zodat iedereen voor wie het bedoeld is, tijdig kennis neemt van de mogelijkheid deel te nemen. Dan het verwachtingsmanagement van de mensen die zich aanmelden, en het voorzien in wat mensen nodig hebben om zich in praktische zin goed voor te bereiden (denk bijvoorbeeld aan de paklijst, zie hier een voorbeeld van een eerder editie). Het zorgen voor een goed evenwicht tussen de gemeenschappelijkheid en de individualiteit. Voor de Rust en Ruimte en de manieren om die te waarborgen en eerbiedigen in combinatie met hoe exciting-spannend het ook is. En dat alles op zo’n manier dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt voor de Eigenhandige Onvergetelijkheid.  Waarna in omgekeerde volgorde het afbouwen en afronden van de ervaring, zodat iedereen weer vrij en verrijkt voort kan reizen.

6. Waarom kost dat geld? – Om wat het waard is. Mijn doel en wens is om alles wat ik doe/maak/laat ontstaan priceless te maken, zodat het zo bijzonder is dat je er met plezier voor wilt betalen wat ik ervoor vraag. Of niet. Ik zie geld vooral als energie. En de opbrengsten van de horizonobservatie als rendement op de energie en aandacht die ik er in de voorbereiding, op het moment zelf, en na afloop in investeer. In geld en aandacht. Ik doe dat met het idee dat ik geen waarde wil onttrekken die ik niet eerst genereer of die mij niet toekomst, en/maar wel wil vrij wil kunnen beschikken over de waarde die ik vrijmaak. Om ook daar weer in te delen, overigens. [update: Ik schreef hierover in april 2018 nog eens een blogpost: Waarom kost dat € 80? ]

En ja, je kunt ook gratis naar de horizon kijken. Zelf, zo lang je wilt en op je eigen manier. Dat kost niets. Doe het graag, het is heerlijk.

7. Hoe kom je erop? – dat is alweer eentijdje geleden gebeurd. Toen ik, na een jaar lang ieder uur de horizonte hebben gefotografeerd, met projectpartner en alchemiste Lie van Schelven aan de waterlijn in de verte tuurde en we ons afvroegen wat er zou gebeuren als we datzelfde eens heel lang zouden doen. 24 uur bijvoorbeeld. Meer over het ontstaan en de betekenis van de eerste horizonobservatie lees je in het verhaal Voorbij de Waan.

En natuurlijk allerhande praktische vragen. Over hoe koud je het zult krijgen. Welke kleren en hoeveel eten je wel en niet mee moet nemen. Maar die vragen worden eigenlijk pas relevant als je de uitdaging aanneemt.Meedoen?
Wil je ook eens een 24-uurs horizonobservatie meemaken? Kijk op http://www.newhorizonsahead.nl/horizonobservatie of schrijf je in voor de nieuwsbrief Mee op Avontuur om te weten wanneer de volgende editie plaatsvindt.

Wees welkom!

bart_van_geyt_een_vrije_vlucht

Horizonexpeditie #2: ‘Een vrije vlucht’, foto Bart van Geyt

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Droom en werk, Horizonexpedities, Nieuws, rust en ruimte, Synchroniciteit en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s