Spoiler alert / 24 uur aan de horizon (deel 1/3)

In voorbereiding op de komende 24-uurs horizonobservatie vertel ik je graag wat je kunt verwachten te beleven, als je ervoor kiest om met ons mee te reizen.

PHOTOLOGIX_Labyrintloop-0937
Uitzicht op de horizon vanaf de vloedlijn, in de avond van 5 juni 2014

Op de dag zelf
Spannend! Er staat iets te gebeuren wat je nog niet kent. Veel vragen. Heb je alles bij je wat je nodig hebt, vraag je je af terwijl je spullen verzamelt die je ongetwijfeld aan eerdere reizen herinneren. Past alles in je tas? Wie zal je treffen? Hoe zal het zijn, en hoe zal het zijn om er weer van thuis te komen?

Hoe laat vertrek je op tijd? Zodat je niet te lang hoeft te wachten zodra je aankomt, maar dat je wel in alle rust aan kunt reizen?

Bij de waterpomp
Daar treffen we elkaar, stipt om 21h00. Dat is een vreemde en mooie gelegenheid. Een kleine karavaan van reizigers die iets van plan zijn. Met de spullen die we bij ons hebben, en in de wolk van verwachtingsvolheid, zien we er duidelijk anders uit dan de meeste andere mensen (hardlopers, hondenuitlaters, buurtbewoners) die op dat moment passeren. Deelnemers die elkaar al kennen, begroeten elkaar. Wie elkaar nog niet kent, of alleen virtueel, maakt kennis.

We komen in beweging & installatie
Zodra we compleet zijn, of anders uiterlijk om 21h00, komen we in beweging. Wie veel kleren aanheeft, trekt er een paar uit omdat het lopen met bepakking veel warmte genereert. We lopen door de duinen naar het strand, dat we na zo’n 500 meter bereiken. Daarna lopen we nog eens 500 meter in zuid-westelijke richting, om daar op te zoeken tot waar de vloed zal reiken (wanneer we aankomen is het maximaal eb). Op de vloedlijn installeren we ons zij aan zij.

Vuur & check-in
Zo’n 50 meter achter ons, richting de duinen, blazen we een vuur aan. Daaromheen verzamelen we ons zodra iedereen zijn plekje aan de vloedlijn heeft ingericht. Zodra we weer compleet zijn – gelijktijdig met de zonsondergang, volgt de check-in: een ronde waarin iedereen zich met naam voorstelt, en deelt welke wens hij/zij bijdraagt aan onze gemeenschappelijke ervaring. Het delen van die reisvraag helpt je om de 24 uur aan de horizon zo bewust mogelijk mee te maken, in volle wetenschap van wat je aan het doen bent. Wat fijn is, want de kans dat je je tijdens de 24 een paar keer afvraagt wat je in godsnaam aan het doen bent, is vrij groot. En dan is het fijn om terug te kunnen vallen op je beweegreden om er te zijn.

Ook draagt de check-in bij aan de rijkdom van wat we gezamenlijk beleven, omdat zij zicht geeft op hoe de verschillende vragen die we aandragen op elkaar aansluiten, met elkaar synchroniseren en elkaar versterken. Zo weten we ook collectief waarvoor we het doen.

Daarnaast markeert de check-in het respect voor de ervaring, voor je keuze die te ondergaan, voor je medereizigers en voor de elementen. En wordt ook duidelijk waar de ervaring begint (en na afloop weer eindigt): op het moment dat je je beschikbaar meldt.

Maaltijd
Na de check-in eten we samen rond het vuur, van al het lekkers dat iedereen heeft meegebracht. Het wordt dan al aardig donker, en het is goed om te weten dat onze stoelen aan de vloedlijn op ons staan te wachten.

Na de maaltijd wordt het langzaam rustiger. Zowel buiten op het strand als rondom het vuur. Wie klaar is om zijn plek in te nemen en de nacht in te reizen doet dat. Wie eerst nog een duik wil nemen: dat kan ook. Uiteindelijk neemt de nacht het vanzelf over. Of, zoals Antoine de Saint-Exupéry schrijft:

“Night, the beloved. Night, when words fade and things come alive. When the destructive analysis of day is done, and all that is truly important becomes whole and sound again. When man reassembles his fragmentary self and grows with the calm of a tree.”

Hoe het tijdens de nacht verdergaat, daarover schrijf ik morgen meer…

Voor de komende horizonobservatie ‘Kiezen voor Rust & Ruimte’ kun je je nog tot en met vrijdag 29 mei inschrijven via http://24uurhorizonobservatie-2017.eventbrite.com.


Wil je ook eens een 24-uurs horizonobservatie meemaken? Kijk op http://www.newhorizonsahead.nl/horizonobservatie of schrijf je in voor de nieuwsbrief Mee op Avontuur om te weten wanneer de volgende editie plaatsvindt.

NEW HORIZON #3744, 05.06.2012 - 0h00NEW HORIZON #3477, 05.05.2012 – 00h00

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Horizonexpedities, Kijkje in de Keuken, Nieuws, rust en ruimte, Synchroniciteit en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s