Richting in het Hier en Nu. Over vooruitkijken en weer terug.

Nieuwjaarsspeech2018-600px

In het hier-en-nu leven is hip. En terecht: het is fijn om rust te vinden in de drukte, en je niet te laten afleiden door alle boodschappen, mensen en gebeurtenissen die zich jouw aandacht willen toeëigenen. En daar zijn er veel van. Steeds meer.

Maar ook in het hier-en-nu leven vraagt veel van je. Om de grenzeloze mogelijkheden die het biedt, met als mogelijkheid der mogelijkheden die om te kiezen tussen al die verschillende mogelijkheden. In sync, afgestemd, ontvankelijk. Vrij van richting en momentum. Maar ook zonder de voortbewegende kracht van fysieke tijd en ruimte. 

En dan wordt het al snel fijn om een idee te hebben van wat je over een langere tijdspanne voldoening geeft. Hoe je de patronen herkent die je brengen waar je ten diepste verlangt te geraken. En of de gewoontes die je je eigenmaakt, steeds eigener met elke herhaling, je daar naartoe of juist vandaan brengen.

En dan is het fijn om van het hier-en-nu te genieten, maar die wel te ervaren in het perspectief van dan-en-daar. En toen-en-daar. Zodat je ook weet waar je in het hier-en-nu staat. Contextueel bewust.

Oefenen
Omdat ik dat heel belangrijk vindt, oefen ik er regelmatig mee. Om tijd te nemen om te ervaren (= toenemend: voelen) waar ik sta, waar ik vandaan kom en waar ik naartoe wil. Minimaal een keer per week, namelijk op maandagochtend ten besluit van de wandeling waarmee ik iedere week begin. En als onderdeel van het tijdmaken. Wat deed ik vorige week? Hoe ervaar ik dat met de kennis van nu? Wat wil ik volgende week graag beleven? En in hoeverre strookt de manier waarop ik vorige week naar de voorbije week vooruitkeek, met de manier waarop ik er nu op terugkijk?

Gelukkig is het eenvoudiger dan het klinkt. En ben ik er amper een uurtje aan kwijt. Per week. En dat binnen de context van het tijdmaken, dus per saldo kost het me niks. Terwijl het me wel heel veel brengt. Helderheid. Richting, kracht. Plezier. En: manifeste resultaten. Waarbij opgeteld: tevredenheid, voeling, Rust en Ruimte, vertrouwen. Omdat ik sowieso geloof dat als ik doe wat me te doen staat (“de ene helft”), dan voorzien wordt in wat daarvoor nodig is (“de andere helft”). Waarmee die vraag ook degene is waar ik steeds bij terugkom.

Wat staat mij te doen?

photologix_nieuwjaarsspeech2017-2931Dat heen-en-weer kijken doe ik inmiddels ook systematisch wekelijks. En jaarlijks. En wekelijks doe ik t in mn eentje, jaarlijks gezellig samen (zie foto). In de vorm van een zelfgeschreven nieuwjaarsspeech. En in de vorm van het mede-organiseren van een bijeenkomst daaromheen. Met als uitnodiging aan eenieder die daar de waarde van vermoedt, omdat met ons mee te doen.

En ons: dat zijn dat Marc Verheij en Yvonne Versteeg van Ruimte voor Helden, sinds 2013. En sinds vorig jaar: ik zelf. En sinds deze zomer: Hanneke van der Werf. Met z’n vieren, elk vanuit ons eigen vertrekpunt. Twee organisatiekundigen, twee kunstenaars. Twee mannen, twee vrouwen. Samen werken we zorgvuldig toe naar de bijeenkomst op 11 januari volgend jaar. Aan de setting: warm, rijk en vol. Aan het gezelschap: uitnodigend en verwelkomend. Aan de vorm die de dag krijgt.

Veel van dat toekomstig plezier beleven we nu ook al, in de voorbereiding. Omdat we elk van die bijeenkomsten al met dezelfde energie voorbereiden als de grote op 11 januari. Zo hebben we er zelf al lang en breed plezier van, ever since we aan het eind van de zomer aan deze reis begonnen.

Moeiteloosheid
In een volgende blogpost vertel ik graag meer over hoe we dat doen en daarin de moeiteloosheid vinden. Zodat we opspiralen en systematisch meer energie vrijmaken dan we aanboren. Vrij naar het citaat van Antoine de Saint-Exupéry, dat je ook op de achterzijde van NEW HORIZONS toeschijnt.

For true love is inexhaustible. The more you give, the more you have. And when you go to draw at the true fountainhead, the more water you draw, the more extensive is its flow.

~~~

Ik schreef deze blogpost als onderdeel van de voorbereiding op de Nieuwjaarsspeech 2018. Als je wilt onderzoeken of je die gelegenheid graag deelnemend wilt bijwonen, kijk dan graag hier, en weet je welkom:

http://www.nieuwjaarsspeech2018.eventbrite.com

Mocht je het leuk vinden terug te lezen naar hoe ik vooruitkeek naar 2017, dat doe je hier:

Nieuwjaarsspeech-to-self 2017

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Droom en werk, Handreikingen, Nieuws, Plannen 2018, Synchroniciteit en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s