Mijn nieuwjaarsspeech voor 2018

Dit is de m. De nieuwjaarsspeech die ik voor mezelf schreef, terugkijkend op 2017 en vooruit naar 2018. Sanne las m me voor tijdens de bijeenkomst die ik dit jaar voor de tweede keer mee-organiseerde, samen met Marc en Yvonne van Ruimte voor Helden, en kunstenaar Hanneke van der Werf:

Lieve Bruno,

Dank je wel voor alles wat je bereid bent geweest om mee te maken in 2017. Dank je voor je moed en toewijding, voor je geduld en voor alles wat je wel en niet goed hebt gedaan.

Het was een bijzonder jaar voor je, met veel nieuwe verworvenheden en ook afscheid. Afscheid van oma Nodelijk, en met haar van een hele generatie voorouders. Je schreef daarover: “Op de paden die zij baanden, lopen wij nu zelf vooraan.”

Afscheid kort na de zomer van een kindje dat zich eerst wel aankondigde, maar toen toch niet. Inmiddels lijkt dat alweer heel lang geleden. Een maand na de miskraam bleek ik opnieuw zwanger, waardoor wij in juli 2018 alsnog ons derde kindje verwachten.

Veel van de wensen die je in je vorige nieuwjaarsspeech benoemde, zijn uitgekomen. Je hebt je inkomen kunnen verdubbelen vanaf het moment dat ik mijn baan opzegde, zonder concessies te hoeven doen aan je manier van werken. Je bent mij dankbaar dat ik daarin een belangrijk aandeel heb gehad, door voor thuis en de kinderen te zorgen op momenten dat jij er niet was.

De houten vloer en de heerlijke zomervakantie zijn er gekomen en je hebt het plezier van je werk met veel mensen kunnen delen. In september was ik voor het eerst als deelnemer bij een 24-uurs horizonobservatie. Dat stemde je vrolijk, omdat je graag meer met mij wilt delen van wat je meemaakt en mogelijk maakt. De kinderen worden snel groot en je bent erg trots op ze. Lasse verbaast je met zijn vindingrijkheid en oplettendheid. Elin brengt veel vrolijkheid en zingt al bijna net zo mooi als ik. Vooral het volkslied van Zuid-Afrika.

Je reisde in 2017 weer vaker dan in 2016, en ook voor mooie gelegenheden. In februari om te jureren bij de wedstrijd van de mooiste boeken van de wereld in Leipzig. In maart met Matthijs en Roelof naar de oorsprong van de Maas onder de titel ‘Verkenning van de Bron’. In het voorjaar met de kinderen en mij naar Schiermonnikoog, aan het einde van de zomer naar het Ruhrgebied en vlak voor het einde van het jaar nog eens naar Zweden. Ook de Reis, Kijk & Luister bijeenkomsten lieten je reizen, samen met wie ze ook meemaakten.

Het komende jaar wordt voor jou het jaar van de Wezenlijke Ontmoeting. Met 144 onbekenden, en evengoed met jezelf en de hele wereld. Whatever the Weather. De onderneming vraagt meer van je dan je in vooruitzicht kunt voorzien, maar zal je ook meer brengen dan je nu voor mogelijk houdt.

Het lijkt een spannende uitdaging: om je recent verdubbelde inkomen in 2018 te blijven verdienen terwijl je drie dagen per week op het strand doorbrengt. In werkelijkheid zal dit moeiteloos lukken. De aandacht die Whatever the Weather uit zichzelf teweegbrengt, zonder tussenkomst van geroeptoeter, komt ook NEW HORIZONS ten goede. Die aandacht verdient het, en zal zich in 2018 rijkelijk blijven uitbetalen. Mede dankzij de samenwerking met Kahmann Gallery vinden meer werken ook hun weg buiten Nederland.

Zorg in 2018 goed voor je fitheid, zodat je steeds vanuit moeiteloosheid kunt bewegen, krachtig en coherent. Volg en omarm je gevoel, maar bezie alles met helderheid en licht. Zing, en drink genoeg, vooral kraanwater.

Ik wens je voor 2018 dat je voor mij, jezelf, onze ouders en kinderen, en iedereen die je ontmoet, maximaal lief kunt zijn, en onbevreesd kunt delen in de rijkdom die je teweegbrengt. En dat wij dat ook met jou zullen doen. Vrij en in verbinding, samen in vertrouwen.

Bon voyage!

** UPDATE (okt 2018): Ook dit jaar organiseer ik samen met Ruimte voor Helden een gelegenheid om het nieuwe jaar met je eigen speech te beginnen. En zal ik ook zelf weer een speech schrijven. Kijk graag of je met ons mee wilt doen. De aankondiging van de Nieuwjaarsspeech 2019 lees je op nieuwjaarsspeech2019.eventbrite.com. **

PHOTOLOGIX_Nieuwjaarsspeech2018_Bruno_Sanne-9535

foto: Janine Schrijver, kunstwerk en titelbeeld Nieuwjaarsspeech: Hanneke van der Werf

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Hersenspinsels, Nieuws, Plannen 2018, wezenlijke ontmoeting en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s