Genieten van vertrouwen, uitkomstonafhankelijk

Welkom voor een kijkje in de keuken van Whatever the Weather. Ik begin met de conclusie, dan kun je daarna verderlezen hoe ver je wilt.

Inzicht:
Dat vertrouwen op iets wat ik graag wil zien gebeuren, eigenlijk altijd de moeite waard is. Kan zijn. Zelfs als wat ik hoop, uiteindelijk niet gebeurt. Nog niet, of helemaal niet (of wél, maar dan zonder dat ik het in de gaten heb). Omdat het vertrouwen op zich al best fijn is. Ik me veel zorgen bespaar waarvan de energie dus beschikbaar blijft om ten dienste van mijn vertrouwen, en wens, te handelen. Dat daarvan groeit. Whatever the Weather.

De case at hand betreft, ja hoe zal ik het eens noemen. Een niet-ontmoeting. Een gaatje in de het ritme van drie Wezenlijke Ontmoetingen per week, zoals ik dat in aanloop naar 2018 had vooruitbedacht. Een gaatje dat is blijven bestaan, ook al was dat niet de bedoeling. Zie hier de details:

1) Aanloop
Ik wist al vanaf 1 januari dat ik op vrijdag 19 januari geen wezenlijke ontmoeting had afgesproken, terwijl ik die tijdruimte daar wel voor bedoeld had. Na een ontmoeting op dinsdag en woensdag: nummer 3 op vrijdag.

2) Vertrouwen
Ik wist ook dat ik in week 3 (dezelfde week als waar het over gaat) iedere werkdag op Radio West mocht vertellen wat ik steeds die dag voornemens was te gaan doen. Vier gelegenheden dus om mensen uit te nodigen om vrijdag 8 uur mee op pad te gaan, een fotografisch beeld ten gevolg hebbende. Ik gokte/vertrouwde erop dat dat wel zou lukken, en het leek me ook best leuk het erop aan te laten komen.

3) Werkelijkheid
In werkelijkheid verliep vooral het eerste radio-interview vrij stroef. We moesten er even inkomen samen, de presentator – Bas Muijs – en ik. Tempo synchroniseren. Laconiek en filosofisch, vanuit die wederzijdse startblokken moesten we tot elkaar komen. Dat lukte gaandeweg (dinsdag was beter, woensdag goed te doen, donderdag leuk, vrijdag uiteindelijk in flow), maar op al die dagen: zonder aanmeldingen tot gevolg.

4) Actie gevraagd
En wanneer is dan het moment om van vertrouwen over te schakelen op doelgerichte actie? Ik deed dat pas op donderdag. Een dag van tevoren. Dinsdag en woensdag overdag was ik met volledige aandacht bij de ontmoetingen van die dagen. Vanzelfsprekend. Maar een dag van tevoren om iemand te vragen zich de volgende dag voorbereid en wel aan de waterpomp te vervoegen voor een acht uur durende ontmoeting: dat is kort. Te kort. En het lukte dus ook niet.

5) Terughoudendheid
En: ik wilde wel graag voor elkaar krijgen dat er een ontmoeting zou plaatsvinden, maar niet tegen elke prijs. Zo wil ik niet zelf/direct mensen uitnodigen voor de ontmoeting. In de gegeven situatie zou het vast handig zijn om dat wél te doen. Of om er stress bij te ervaren en die te laten meereizen in berichten over de vacature. Want dat levert bijna per definitie een suboptimale samenloop van omstandigheden op. En dus energieverlies. Van mijn eigen stress, van de stress die ik daarmee in de buitenwereld teweegbreng, en waar ik uiteindelijk de rekening voor gepresenteerd krijg. Omdat het zo werkt. Energetische overhead-kosten noem ik dat.

6) Au
En dan, aan het einde van de werkdag: vaststellen dat het niet gelukt is. Dat ik gedaan heb wat ik conform mijn eigen overtuigingen dacht te moeten doen. En dan incasseren dat dat niet het juiste was. En zonder het gewenste resultaat. Met de onzekerheid of die wens wel de juiste was. En overgave aan hoop. Dat het van zichzelf, dankzij wat ik heb ondernomen of los daarvan, alsnog goed komt. Een soort klein afscheid.

7) Ruimte
Waardoor wel al heel snel weer nieuwe ruimte ontstaat. Om de zwaarte los te laten. Voorbij de au. Om het plezier van het geleverde vertrouwen te beleven. Om op de betreffende dag iets anders te gaan doen. Of een wonder te zien gebeuren. Waarvan ik geloof dat ‘we’ daar in ‘onze manier van leven’ simpelweg geen ruimte meer laten. Er daardoor steeds minder wonderen te lijken gebeuren of zelfs gebeuren. En we wonderen ook niet meer herkennen voor wat ze zijn. (Zijstraat). Maar nieuwe ruimte dus.

8) Resultaat
Ook het laatste radio-interview leidde niet tot een aanmelding. En zo werd het langzaam 9 uur. Geen treffen bij de waterpomp. Maar wel: gelegenheid om aan te schuiven bij het werkbezoek van burgemeester Pauline Krikke aan onze Bomenbuurt – waar ik anders niet bij had kunnen zijn. Waarbij de burgemeester tijdens het voorstelrondje opmerkte dat ze mijn stem herkende, van vanochtend op de radio! Dat ik ‘met haar op de roeitrainer’ had gezeten en dat het haar wel wat had geleken, om zich aan te melden voor een ontmoeting. Ik vertelde haar dat dat nu wel elkaar hadden ontmoet niet meer zou kunnen, maar dat ik erg blij was dat het project haar zo trof. En ook voor de rest werd het nog een hele mooie dag.

PHOTOLOGIX_Burgemeester_Krikke

Aan tafel met de burgemeester

9) Conclusies
Ik concludeerde aldus dat vertrouwen erg plezierig is, vooral als het onafhankelijk is van een uitkomst. En hoe belangrijk het voor mijn eigen energiebeheer is, om aan te sturen op 3 ontmoetingen per week. Hoeveel impact meer of minder direct heeft. En hoe lief , belangrijk en terecht het me daardoor is om het daarvoor te doen. Dat is belangrijke informatie, die me vertelt met welke aandacht ik mensen en mezelf op ontmoetingen voorbereidt. En hoe dierbaar dit project me is. En welke potentie het heeft. Een hele grote, ook al heb ik nog geen helder zicht op de implicaties daarvan.

10) Ontknoping
Bedankt dat je tot dusverre hebt doorgelezen. Want wat schetst mijn verbazing? Een paar dagen later zie ik dat ik via Facebook een bericht heb ontvangen in een wat onzichtbare mailbox – want van iemand met wie ik niet bevriend ben. Over het hoofd gezien. Dus…. 🙂

Berichtje_19jan

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Gedachtekronkels, Geleerd, Handreikingen, Helderheidsvinding, Kijkje in de Keuken, Nieuws, Ontmoetingen, Plannen 2018 en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s