Wat is er mis met blanke Nederlandse 50-ers?

~ met overwegend blauwe ogen…

Ja, niks natuurlijk!

Sterker nog, aan een paar van hen heb ik al veel te danken. Want veel van de mensen die ik tot nu toe ontmoette voor Whatever the Weather behoren tot deze ‘groep’. Wat al best een gekke benaming is, want het zijn mensen die elkaar helemaal niet kennen. ‘Met dit profiel’ dan. Oei. Dat klinkt ook al tricky.

Spannend
Profiel. Profileren. Leeftijd. Culturele of etnische achtergrond… Dan wordt het al snel spannend en gevoelig. Wat mag je zeggen, welke woorden gebruik je? Wat is ‘normaal’. Wie trek je voor, wie sluit je uit, wie plaats je in een hokje. En met wie samen… En wat wordt daarvan door wie gevonden…

Maar voorbij dat spannende vraag ik me 3 dingen af (in de volgorde van afvragen):

  1. Wat heb ik gemeen met 50-ers?
  2. Hoe reik ik buiten mijn bubbel?
  3. Hoe belangrijk vind ik politieke correctheid?

Waarvan ik vraag 2 het praktischt interessantst vind.

Terugkijkend naar eerdere projecten, en inzoomend of afstemming en synchronisatie, vraag ik me af hoe helder ik ruimte maak voor mensen buiten directe omgeving van gelijkgestemdheid. Ook vraag ik me af Vanwaar en Waartoe ik graag een rijkere diversiteit aan deelnemers zou willen verwelkomen.

En dan wordt me het volgende duidelijk:

Vanwaar de wens van meer diversiteit: Omdat ik het boeiend vind om mensen te ontmoeten die ik anders misschien niet zou ontmoeten. Of alleen in het voorbijgaan. Of oppervlakkig. Waarbij het lijkt alsof we niets met elkaar van doen hebben, of niets gemeen. Wat allebei niet waar is. Maar ga het maar eens vanuit het niets onderzoeken, met iemand die je bij de bushalte tegenkomt. (Misschien is dat wel de ware kunst van het Wezenlijk Ontmoeten, om dat op elk moment met iedereen te kunnen, zonder dat je er een project voor nodig hebt.)

Waartoe de wens van meer diversiteit? Omdat ik graag wil dat eigenlijk iedereen die dit project in dit stadium bekijkt, zichzelf welkom voelt om eraan deel te nemen. En dat straks na 144 ontmoetingen iedereen zichzelf in de portretten kan herkennen. Voelen dat het ook over hen gaat, omdat het over iedereen gaat. Daarbij helpt ook fysieke herkenning. Iemand die net als jij bruine ogen heeft. Of een baard. Of wallen onder zijn/haar ogen. Of jeugd. Of ervaring. Lang of rood haar. Of een donkere huidskleur, of een lichte. Een herleidbare herkomst, of juist niet. Of een litteken. Of wat-dan-ook dat je ook nog meer kan bedenken dat je in iemands voorkomen kunt herkennen als iets van jezelf. Fysiek of in de interpretatie.

Hoeveel of wat voor diversiteit is ‘genoeg’? Dan vind ik de afspiegeling van de Nederlandse samenleving  anno 2018 een mooi ideaal. (En dus niet bijvoorbeeld een afspiegeling van de wereldbevolking, wat een heel andere verhouding zou opleveren). Omdat Nederlandse woonachtigheid samenvalt met de gewenste praktische reikwijdte van de uitnodiging. Niet te verwarren overigens met de reikwijdte van Whatever the Weather zelf. Die ambieer ik bij voorkeur als tijdloos en universeel te beleven.

Actie
Wat ik heel erg mooi zou vinden, is als mensen die de portretten bekijken en diversiteit missen, daar ook zelf actie op ondernemen. Wie mis je? Wie zou je graag terugzien? Wie zou iemand kunnen vertegenwoordigen die je nu nog niet vertegenwoordigd ziet? En wat kun en wil jij daarin betekenen?

Vertel hem/haar/ze dat dan graag!

En als je na het lezen van bovenstaande zelf graag mee wilt doen:

Meld je dan aan via
www.whatevertheweather.nl/join

Ik ben me er tegelijkertijd terdege van bewust dat ik dit vraagstuk als project-eigenaar niet aan de bekijkers van de foto overlaten. Dus maak ik er zelf ook serieus werk van. En blijf ik navigeren tussen de essentie & oorsprong van het project, en de bedoeling & bestemming. Steeds checkend welke aanpassingen nodig zijn. Hoe ik het project opener en vrijer kan maken dan het nu misschien is of lijkt. Welke overtuigingen bij aanvang van het project dienend waren (of leken), maar dat inmiddels niet (meer) zijn?

Om ook binnen dit project steeds weer terug te komen bij die belangrijke vraag:

Wetend wat ik nu weet ~

of

Als alles anders is dan ik tot nu toe dacht ~

Wat staat mij dan te doen?

Ik vertel er graag meer over in de komende editie van mijn maandelijkse nieuwsbrief ‘Mee op Avontuur’, die ik op zondag 4 maart rond koffietijd hoop te verzenden.

Whatever the Weather _ 20180227

 

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Droom en werk, Helderheidsvinding, Nieuws, Plannen 2018, reisverslag, rust en ruimte, Synchroniciteit en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s