Plezier van een Reisvraag

Ieder avontuur herbergt obstakels in zich. Momenten waarop je enthousiasme op de proef gesteld wordt, bijvoorbeeld als je blaren krijgt tijdens een wandeltocht. Of als je geld opraakt voor je op je bestemming bent aangekomen (of terug thuis). Of eigenlijk elke situatie waarin je denkt: waarom wilde ik dit ook alweer (al dan niet in godsnaam)?

PHOTOLOGIX_Schiermonnikoog-0054

In zulke situaties, en zelfs als die zich niet voordoen, helpt het mij om op reis te gaan met een Reisvraag. Ik formuleer er één voorafgaand aan elk avontuur dat ik bewust onderneem. Een reis, een project, een nieuw jaar of, zoals op dit moment, een nieuwe 24-uurs horizonobservatie.

Een aantal van die reisvragen zullen je misschien inmiddels bekend voorkomen. ‘Hoe maak ik Rust en Ruimte zichtbaar en deelbaar?’ leidde ooit tot NEW HORIZONS. En ‘Hoe nodig ik uit tot Wezenlijke Ontmoeting?’ tot Whatever the Weather.

Hulplijn
De reisvraag helpt me van alles uit te vinden dat ik zonder reisvraag misschien niet zou uitvinden. Omdat het richting geeft aan mijn aandacht en een verantwoording aan hetgeen ik onderneem en het risico dat dat inhoudt. Dat ik weet waarvoor ik het doe. En of dat inderdaad een goed idee is, voorbij het eerste enthousiasme en de eerste kick. En voorbij de eerste obstakels.

Ook kan een reisvraag me tijdens een avontuur terugbrengen bij de rust en energie waar ik dat avontuur mee begon. Zeker tijdens langere avonturen, kan dat erg fijn zijn. Als een schier onuitputtelijk appeltje voor de dorst, en een ijkpunt om mijn koers aan af te meten. Een reisvraag is daarmee voor mij veel veelzijdiger en nuttiger, veel levendiger en meer van zichzelf dan een intentie (vooral een die ‘neergezet’ is) en een missie (risico: dogma) of zelfs visie (risico: luchtfietsen). En een plan (risico: excelwijsheid, en: wat als alles out there anders loopt?)

En wat met vragen sowieso gebeurt: door ze te stellen, gaan ze op zoek naar hun eigen antwoorden. Dat is heel fijn, want dat betekent dat ik rustig met iets heel anders bezig kan zijn (naar de horizon kijken) terwijl er allerlei waardevolle informatie en intelligence voor mij wordt verzameld en gerangschikt. Niet doordat ik keihard zit na te denken of te puzzelen, maar gewoon bij de gratie van het gesteld hebben van een vraag.

En last but not least, in samenwerkingen is het plezierig als er voor een initiatief een collectieve, gedeelde reisvraag bestaat. En voor iedereen die zich erbij betrekt, een individuele reisvraag. Zodat helder is, en gaandeweg steeds helderder wordt, wie welke plek in het avontuur inneemt, wat je van elkaar kunt verwachten, waar iedereen het voor doet, zichzelf verantwoordelijk maakt en hoe je elkaar daarin kunt stimuleren. En in de afrondiging gezamenlijk kunt vaststellen dát het allemaal meer dan de moeite waard is geweest. En waarom dat precies het geval is. (In plaats van het moeten hebben van de blijdschap dat het voorbij is en de opluchting dat iedereen het heeft overleefd)

De juiste vraag
Dat klinkt allemaal als een fijn vooruitzicht, maar hoe bedenk je dan zo’n reisvraag? Welke vraag brengt je zo een rijkdom aan relevante ideeën, inzichten en doorkijkjes?

Ik begin bij het formuleren van een reisvraag altijd bij het onderzoeken van mijn eigen benieuwdheid. Waar ben ik benieuwd naar? Wat zou ik graag willen uitvinden of leren? Wat hoop ik mee te maken en hoe is dat relevant voor waar ik op dit moment in mijn leven ben aanbeland en als volgende graag wil geraken? Wat maakt dit avontuur, deze bestemming, deze uitdagingvoor mij bij uitstek waardevol?

En dan vind ik het persoonlijk fijn als een vraag met Hoe begint, omdat dat een hele vrije vraag oplevert. Die meestal aanstuurt op het aanleren van een vaardigheid en daar houd ik nu eenmaal erg van.

Hoe + [werkwoord] + ik + [wens / thema] ?

Gesloten vragen werken vast ook, maar daar heb ik minder ervaring mee. Ik stel me voor dat ze minder voorwaartse energie opleveren. En dat je met een gesloten vraag al snel mogelijkheden uitsluit die waardevoller zijn dan wat je je jezelf kunt voorstellen.

24 uur aan de horizon
Dat alles gezegd zijnde, is het voor mij tijd om mijn reisvraag voor de komende 24-uurs horizonobservatie te formuleren. Zoals je weet ben ik al geruime tijd op pad met het thema Wezenlijke Ontmoeting. Vooral in projectvorm. En ik vind het mooi hoe mijn projecten een soort laboratoria zijn om in een relatief veilige omgeving (namelijk die van het project) te oefenen met allerhande materie.

Maar het mooiste is om alles wat dat oplevert, dan ook in het echte leven te gebruiken. Om de – wat mij betreft toch al vrij dunne – scheiding tussen project en dagelijks leven nog verder weg te nemen. Zodat ik de onverdeelde aandacht die ik op het strand drie keer per week aan het trainen ben, kan meenemen in alles wat ik doe. Ook thuis, bij de supermarkt, in het samenwerken met anderen en met mezelf.

En dan kom ik op de volgende vraag, die ik uitnodig mee te reizen terwijl ik 24 uur in goed gezelschap naar de horizon kijk, naar de golven, de vogels, de wolken. De nacht en de dag:

Hoe geef ik ook voorbij de kaders van een project vorm en invulling aan Wezenlijke Ontmoeting?

Erop vertrouwend dat de omstandigheden die zich voordoen in waardevolle inzichten zullen voorzien. Ik heb er zin in. Nu nog meer dan eerst 🙂

~~

Credits: Het concept van de reisvraag is me bijgebleven vanuit het samenwerken met alchemiste Lie van Schelven, met wie ik ook vormgaf aan de eerste 24-uurs horizonobservatie. We diepten de materie nader uit tijdens ‘De Reis die we maken’, een onderzoek naar Levenskunst volgens het Wordingsprincipe.

PHOTOLOGIX_Helderheidsvinding

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in De Reis die we maken, Droom en werk, Handreikingen, Kijkje in de Keuken, Nieuws, Synchroniciteit en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s