Whatever the Weather Vraag en Antwoord

WhatevertheWeather_portraits

Whatever the Weather. Een jaar lang drie dagen per week op het strand lopen, met in totaal 144 verschillende mensen. Dat roept wel vragen op. Veel van die vragen heb ik hieronder op een rijtje gezet, met hun antwoorden.

Staat jouw vraag er niet bij? Meld m in de comments of stuur m me toe via info(a)photologix.nl. Zelf een dag mee het strand op? Kijk op http://www.whatevertheweather.nl/join

Waarom 144?
Reden 1: dat vind ik een mooi getal. Het is 12 x 12, en een van weinige getallen die ook een naam hebben (gros). Reden 2: het is ook 3 x 48. Dus 3 ontmoetingen x 48 weken. Wat 4 weken vakantie overlaat. En drie dagen per week doen vind ik een mooie indicator van serieusheid. Iets wat je twee dagen per week doet (= de lengte van een weekend)  kun je nog aanzien voor een hobby. Terwijl het me niet financieel niet verantwoord zou lijken om 4 of meer dagen per week ondeclarabel werk te doen. De vraag is ook hoeveel dat toe zou voegen. 144 is genoeg om een beeld van veelheid te creëren. Niet teveel, niet te weinig. Precies goed.

Waar heb je het met die mensen over?
Over van alles en nog wat. Van klein en grappig tot aan (kwesties van) leven en dood. Over traumatische ervaringen, inzichten, opeenbaringen, broers, zussen. Hoe mensen opgevoed zijn, of ze graag zelf kinderen willen of soms al kleinkinderen hebben. Over gemixte gezinnen, landen van herkomst. Over ondernemerschap, dromen, frustraties, denken, gevoel, samenwerking, creatieve processen. Of vrouwen wel scheten mogen laten of niet, en waarom. Sex, drugs, rock & roll. Heden, verleden en toekomst. Anything goes.

Wordt het nooit saai?
Nee, eigenlijk niet. Saai hè?

Hoe beleef je zo’n dag?
Als alle tijd van de wereld hebben en heerlijk buiten zijn. Vrijheid. Ik geniet ervan die zo dicht bij huis te kunnen vinden en daar mensen naartoe uit te nodigen. En ze echt laten meemaken hoe fijn het is. In plaats van: ja aan het strand is het fijn, dat weet ik wel, daar heb ik jou en je gezelschap niet voor nodig. Niet dat veel mensen dat ooit letterlijk gezegd hebben hoor.

Lukt het altijd om tot wezenlijk contact te komen?
Ik denk van wel. Het kan vast altijd dieper, langer, uitgebreider. Of misschien juist in veel minder tijd, een enkel ogenblik. Wat ik heel mooi vind, is om samen met iemand op avontuur te gaan, niet te weten wat dat ons zal brengen en er toch op vertrouwen dat dat iets moois en waardevols zal zijn. Met zo’n intentie voegt de ervaring zich daar vanzelf wel naar. Ik vind het zelf belangrijk om niet afgeleid te zijn van de ontmoeting. Niet tegelijkertijd aan andere dingen/plekken/momenten te denken. Volledige aandacht voor waar we op dat moment zijn, in de flow van de ontmoeting. Daar aan over te geven. En dat lukt goed, en misschien zelfs steeds beter.

Hoe houd je het vol?
Door dat niet te doen. In de ontspanning door inspanning en andersom. In de flow is het niet hard werken, dus is het steeds zaak dáár te geraken. Wat mij altijd erg helpt is te weten waar ik het voor doe. Het grotere doel en dan genieten van ieder klein stapje er naartoe en van alle uitzichten en terugblikken onderweg. De juiste dingen op het juiste moment doen. Inclusief uitrusten, soms zelfs met middagdutje.

Hoe zorg je ervoor dat je in twee andere werkdagen per week je inkomen verdient?
Door erop te vertrouwen dat als ik doe wat mij te doen staat, dat wordt voorzien in wat daar voor nodig is. Wat ik dit jaar als ‘nodig’ ervaar, is een bedrijfswinst van € 5.000 per maand. Die verdien ik dit jaar aan verkopen van werk uit mijn vorig project: NEW HORIZONS. Foto-afdrukken, boeken, ansichtkaarten. En lezingen. Dat worden er steeds meer, ik beleef er steeds meer plezier aan én ze betalen steeds beter.

Wat ik in elk geval probeer níet te doen, is 2.5 keer zo hard werken als ik eerder deed, om de inspanningvan 5 dagen in 2 te proppen. Eerder ervaar ik dat ik tijdens mn twee werkdagen profiteer van de onverdeelde aandacht die ik op het strand oefen. En dat ik sneller, betere ideeën bedenk en beslissingen neem. Waarmee ik mezelf dan weer veel tijd en energie bespaar.

Hoe kwam je op het idee?
Daar schreef ik al eens een paar blogposts over, toen ik het aan het bedenken was:

10 augustus 2017: Rust en Ruimte… En dan?
11 augustus 2017: Over de Wezenlijke Ontmoeting (deel II)
6 september 2017:
19 december 2017: Wezenlijke Ontmoeting. Lekker belangrijk. Of toch?
18 januari 2018: 

Wat vindt Sanne ervan, en de kinderen?
Lasse vindt het naar eigen zeggen en desgevraagd ‘wel leuk’. Elin ‘leuk’. Sanne vindt het meestal een goed idee, maar soms wel vervelend omdat ik op het strand aan het wandelen ben terwijl zij allemaal verplichtingen heeft. Gelukkig maakt ze zich weinig zorgen over de inkomsten en kan ze het tegelijkertijd ook goed zien als mijn werk, dus mijn verantwoordelijkheid.

Voel je je een ander persoon bij iedere nieuwe ontmoeting (vroeg iemand op Facebook)?
Nee, dezelfde. Elke ontmoeting heeft wel z’n eigen energie, ritme, melodielijnen. Die stemmen we af bij de incheck aan de waterpomp, met drie vragen: 1) Hoe voel je je? 2) Hoe heb je je voorbereid, 3) Wat hoop je te beleven?

Die vragen beantwoorden we allebei en dan is er al gelijk veel bekend. Gaan we ver lopen of niet zo ver, hoe hard en/of duidelijk praat iemand? Hoe wordt de afwisseling tussen praten, luisteren, stilte. En dan is dat eerst even aftasten, maar wetend dat er 8 uur rust en ruimte in het verschiet ligt, vinden we daar dan tot nu toe steeds gemakkelijk een modus in.

Wat doe je met de verhalen die mensen je vertellen?
Niets publieks. Ook niet als er straks een boek komt. Dat gaat alleen uit foto’s bestaan, net zoals NEW HORIZONS. De verhalen zijn voor het moment zelf. Voor wie de wezenlijke ontmoeting live aangaat. Het is niet aan mij die te delen. Bovendien zou ik dan tijdens een ontmoeting de hele tijd moeten/willen nadenken over wat ik ga delen en hoe. Dat leidt af. En beperkt de vrijheid en daarmee de wezenlijkheid van de ontmoeting.

Wat vind je moeilijk/lastig/minder plezierig?
Als mensen me vertellen over trucjes die je kunt uithalen om je voordeel mee te doen. Shortcuts, maar ik geloof daar niet zo in. Ook hele sterke (voor-)oordelen vind ik wel eens lastig om mee om te gaan. Of als iets blijbkaar niet bespreekbaar is. Het komt allemaal weinig voor. Net als slecht weer. Bij het fotograferen is de combinatie kou, wind, regen (alledrie) wel erg uitdagend. Meestal blijft het bij één van de drie.

Hoe ga je om met negatieve reacties op de foto’s?
Bijvoorbeeld door het gesprek aan te gaan of er blogposts over te schrijven. Of door terug te komen waarvoor ik het ook alweer doe, en dan tevreden vast te stellen dat dat precies is wat ik zie gebeuren. En dat alles OK is. Niet dat het vast wel goed komt, maar dat het dat al ís.

Hoe vinden mensen het, 8 uur met jou op het strand?
Daarover zijn de meningen verdeeld 🙂 Maar ik kan gerust zeggen dat het tot nu toe voor iedereen, mijzelf incluis, een bijzondere en zelfs gedenkwaardige ervaring is geweest. Bij het uitchecken zeggen mensen vaak terug te kijken op een dag waarin ze helemaal de tijd hebben kunnen vergeten. Hoe bijzonder het is dat 8 uur zo snel voorbij kunnen gaan. Soms dat ze zich van tevoren wel een klein beetje zorgen hebben gemaakt, maar dat het verrassend ontspannen was. Andere woorden die vaak vallen: dankbaar, vertrouwd, gelijkwaardig, open, moed, niet-weten.

Wat ik zelf erg leuk vind, is als mensen zeggen dat ik vragen stel die niemand ze nog ooit stelde en waar ze misschien niet eens direct een antwoord hebben. Dan zie ik iets nieuws ontstaan en vrijkomen. Inzicht, samenhang, plezier.

Houd je contact met mensen?
Sowieso mail ik ze zodra ik hun foto bijplaatst op de website. Met de vraag hoe ze sinds de ontmoeting gevaren zijn, en met een korte terugblik van mijn ervaring. Daar reageren de meeste mensen aandachtig en uitgebreid op. Daarna kijk ik wat er verder als vanzelf ontstaat. En eens in de zoveel tijd stuur ik een update van het project aan alle deelnemers tot dan toe tegelijk.

~~

Ik voeg aan deze blogpost in de toekomst nog graag extra vragen & antwoorden toe. Ben je ergens benieuwd naar, stuur me graag een e-mail op info(@)photologix.nl. Als je zelf graag een wezenlijke ontmoeting wilt meemaken, kijk dan op http://www.whatevertheweather.nl.

Meelezen hoe Whatever the Weather verder vorm krijgt? Kom Mee op Avontuur!

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, rust en ruimte, wezenlijke ontmoeting, whatever the weather en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s