Waarom ik doe wat ik doe, op de manier waarop ik dat doe.

De dingen die ik doe*, keuzes die ik maak, projecten die ik onderneem – die roepen nogal eens vragen op. Soms over mijn beweegredenen, in andere situaties ook wel eens over de very zuiverheid van die beweegredenen: of ik eerlijk ben over waar ik (‘eigenlijk’) op uit ben. Soms worden dergelijke vragen respectvol benieuwd en openlijk gesteld, op andere momenten op minder plezierige wijze.

Om daar meer helderheid over te verschaffen dan me tot nu toe gelukt is, schijn ik in deze blogpost graag wat extra licht op de zaak.

Kijk eens, wat mooi!
Ik doe wat ik doe omdat me van kleins af aan kan herinneren dat ik dingen* mooi* vond die andere mensen óf niet mooi vonden, óf niet zagen. En niet bereid waren te zien of mooi te vinden. Of daartoe in staat. Of nog niet.

Lang heb ik me daarvan afgevraagd of de dingen die ik mooi vind écht wel mooi zijn. Of niet. Of dat ze wel mooi zijn, maar dat mooi verder van generlei waarde of betekenis is. Of dat het feit dat ik het mooi vind volstrekt irrelevant is. Of dat mijn ideeën over wat mooi is niet deugen. Of dat ik het niet waard ben om iets mooi te vinden, en/of daar aandacht voor te vragen. Of dat ik die aandacht vraag omdat ik eigenlijk zelf aandacht wil.

Via allerlei omwandelingen (inclusief frustraties) ben ik erachter gekomen dat wat ik mooi vind mooi kan zijn doordat, en omdat ik het mooi vind. Waardoor het, ten minste in mijn beleving, een soort absolute schoonheid kan verwerven. Een soort heilige schoonheid, boven alle kritiek verheven. Waardoor iedereen ook vrij is er een eigen autonoom-soevereine indruk van te beleven.

Wat er dan voor mij overblijft om te doen, is om mensen zo belangeloos en vrijblijvend als praktisch mogelijk is, te wijzen op wat ik mooi vind. Zodat zij, als ze dat zouden willen, er ook de schoonheid in kunnen herkennen. Of dat niet doen. Of er iets heel anders mee doen.

Omdat als ik ergens een keer de schoonheid van ontdekt hebt, ik het zo zonde kan vinden als mensen niet in de gelegenheid komen om schoonheid te ervaren. Of zich die gelegenheid zelfs ontnemen.

En daar dan ook nog de meta-variant van. De schoonheid van het leren zien, ervaren en zelfs vrijmaken van schoonheid. In iets waar je dat misschien in eerste instantie niet had ontdekt. Dat je misschien zelfs stom, lelijk of saai aanscheen (zoals snelwegen, de horizon of alledaagse medemensen). Dan kom ik je graag telkens naar blijven wijzen, vrijblijvend maar telkens weer de uitnodiging om er met enig geduld en toewijding alsnog de schoonheid van kunt gaan zien.

Kijk en kijk dan nog eens,
naar hetzelfde, telkens weer,
kijk langer, verder, dieper,
en verbaas je keer op keer.

Uitdaging
Met als inherente uitdaging dat ik mensen er niet van wil overtuigen dat iets mooi is. Of dat iets mooier is dan iets anders. Of dat iets anders lelijk is, omdat iets wat ik heb uitgevonden mooi is. En dus het risico dat ik dat wel doe en/of dat mensen het wel op die manier ervaren.

En dus in alles wat ik doe te blijven bij hoe ik mezelf vertel:

Kijk eens, wat mooi!

En de uitnodiging aan de buitenwereld:

Wil jij het aandacht geven en uitvinden of je het plezier van het mooivinden met me kan delen?

Want alleen iets mooi vinden, kan heel alleen zijn.

__

*dingen die ik doe: “Ik geef op originele en eigenzinnige wijze vorm aan kunst- en onderzoeksprojecten die uitnodigen tot wezenlijke ontmoetingen tussen mensen, ideeën en werelden. Ik doe dit met de bedoeling om in samenspraak constructieve, coöperatieve en duurzame manieren van samenleven en -werken te onderzoeken en te beoefenen.”

*dingen: in de breedste zin van het woord en dus inclusief objecten, elementen, fenomenen, mensen, ideeën enz.

*mooi: in de breedste zin van het woord dus inclusief interessant, waardevol, van schoonheid, het onderzoeken of beleven waard, plezierig, nuttig, zingevend, inspirerend, uitdagend, enz.


Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Meer over bovenstaande projecten lees je op http://www.photologix.nl.

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Helderheidsvinding, Kijkje in de Keuken, Me myself and I, Nieuws, wezenlijke ontmoeting en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s