De uitdaging van Van niets iets maken

NEW HORIZON #4703, 14.07.2012 - 23h00.jpg

NEW HORIZON #4703, 14.07.2012 – 23h00

Ik heb me de voorbije weken en voor de komende weken iets te veel hooi op de vork genomen. Toch. Heel veel ruimte gemaakt voor Rust & Ruimte. En daarmee veel druk op al het andere.

Het zit zo:

7 dagen in de week
– 3 of 4 (dagen op het strand)
– 2 (dagen weekend, soms 1)
– 1 (dag op pad voor de Herfsttour)
_______________________

= extreem weinig tijd meer voor overige werkzaamheden die voorzien in brood en spelen voor ons vijven.

Die tijd investeer ik in het vormgeven en onder de aandacht brengen van de gelegenheden waarvoor ik uitnodig. Wat vaak gelegenheden zijn die veel mensen niet direct herkennen als waardevol, relevant en/of urgent. En daardoor soms ver weg van de alledaagse werkelijkheid.

Afhankelijk van het vaarwater waarin ze zich bevinden, kan dat ook best zo zijn. En dan is er veel te overbruggen. En uitdagend om dat in korte tijd te doen, zonder te vervallen in meedoen met het tekortcircus: mensen een probleem aanpraten en ze wijs maken dat jij (ik dus in dit geval) de oplossing in de aanbieding hebt. Dat ze wel gek moeten zijn om niet mee te doen, of daar iets onmisbaars aan missen.

Dankbaar
Vaak is dat overbruggen dankbaar werk. Omdat het zo dicht staat bij waar ik het voor doe. Ik wil dit jaar niet voor niets uitvinden hoe ik uitnodig tot wezenlijke ontmoeting.

Dankbaar werk ook, omdat mensen die het herkennen het meestal tot ver in de toekomst blijven waarderen. Een dag op het strand (van 8 of 24 uur), een meereisgelegenheid, een interviewavond, een ontmoeting in het kader van de herfsttour… En de Rust & Ruimte die mensen daarin beleven.

Maar ook een uitdaging.

Om de hoeveelheid werk die het oplevert om iets vanaf kale grond tot bloei te laten komen. Werk dat zich gemakkelijk over het hoofd laat zien, maar wel gedaan moet worden om het te laten worden waar het voor bedoeld is. De reacties die het soms oplevert bij mensen die het niet herkennen, in het bijzonder de gemakzuchtige of gekscherende. Of een hele kleine/bescheiden opkomst, zoals bij de ontmoetingen in het kader van de Whatever the Weather Herfsttour tot nu toe, en bij de eerste editie van de interviewavonden met Lokale Smaakmakers hier in de Bomenbuurt.

Aanreiken
Ik kan er goed mee leven en dankbaar zijn voor wie er wél is (zie ook: Organiseren voorbij tijd, geld en weersomstandigheden), maar in combinatie met de inspanningen die ik lever, kan ik het nog altijd gemakkelijk als jammer ervaren. Als het me blijkbaar niet lukt om de waarde die ik een gelegenheid toedicht, over te brengen. Dan ligt energieverlies nog altijd op de loer.

En om ook dan rustig te blijven aanreiken en blijven aanwijzen, telkens de waarde van iets aannemelijk te maken. Tot het dat zelf doet,met telkens ook de mogelijkheid dat niet de omvang of kwaliteit krijgt waarmee het zichzelf in stand kan houden. Ook al wordt die mogelijkheid gaandeweg, als het goed is, steeds kleiner.

Steeds op zoek te gaan naar de moeiteloosheid. Terug naar de Rust & Ruimte. Om vanuit daar niet alleen aan het welslagen van genoemde initiatieven te werken, maar daaraan onderliggende infrastructuur van toenemende herkenbaarheid. Zichtbaar, deelbaar, toegankelijk. Zodat elk nieuw initiatief steeds net iets makkelijker zijn weg vindt dan het vorige.

En soms denk ik dat ik daar al verder mee ben, dan ik eigenlijk ben.

En dan… Even lief zijn voor jezelf.
Ditmaal onder andere in de vorm van een klein vakantietje met Sanne en de kinderen, aan het begin van de herfstvakantie: een fijn vooruitzicht.

NEW HORIZON #3876, 10.06.2012 - 12h00

NEW HORIZON #3876, 10.06.2012 – 12h00

 

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Geleerd, Handreikingen, Helderheidsvinding, Hersenspinsels, Nieuws, Ter deling en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s