In welke werkelijkheid wil jij leven?

PHOTOLOGIX_bestwhenshared

Wat hebben een universeel basisinkomen, 3D-printing, Big Data, robotisering, de terugkomst van Jezus en blockchain met elkaar gemeen?

Allemaal beloven ze ons dat we tussen nu en 20 jaar in overvloed kunnen leven. Ons over geen enkel tekort nog zorgen hoeven te maken. Werk wordt overbodig,  en er is geld (naar Koot&Bie: “geen gezeik, iedereen rijk”), eten en drinken genoeg voor iedereen. En nooit meer oorlog.

Tegelijkertijd zie ik het omgekeerde even hard gebeuren. Polarisatie, honger, uitbuiting, zekerheidjes en snelle voordeeltjes. Strijd. In plaats van Nooit meer, juist Telkens weer.

“Onze manier van leven”
Ik geloof best dat technologie ons kan helpen de wereld een fijnere plek te maken. Maar zolang we het gebruiken ten dienste van omgangsvormen die niet deugen, gaan ze ons heel ergens anders brengen dan waar we hopen te geraken.

Deugen onze omgangsvormen niet dan?

– Nee. Dat doen ze niet.

We buiten en putten elkaar uit. En onszelf. En de wereld. Collectief, massaal, doorlopend. Steeds sneller en efficiënter. Of je nu wilt of niet, je doet er aan mee.

Het economisch schaarstedenken (de illusie dat iets is waardevol naarmate er tekort aan bestaat) is doorgedrongen tot in de diepste vezels van ons bestaan. En strijdt daar met het bijna religieuze ideaal van ongebreidelde groei. In een sfeer van pakken wat je pakken kan. De één zijn dood is de ander zijn brood. Tijd is geld. Voor jou 10 anderen.

Leugens
Het zijn leugens. Het is niet waar en niet nodig. En het is waanzinnig, krankzinnig en ziekmakend. (Lees ook: Hoe deze maatschappij eenzame individuen creëert en Zo geeft de ideologie van kapitalisme je de schuld van falen op je werk)

Maar doordat we het al een hele tijd geloven, en er al ons handelen naar richten en er onze kunstmatige intelligentie naartoe programmeren, is het wel de werkelijkheid waarin we leven. Waar we elkaar toe uitnodigen. Wat we onszelf aandoen. Allemaal ten koste van onze Natuur. Op alle mogelijke manieren waarop je dat woord kunt uitleggen.

Wat we werkelijk uit te vinden hebben, is niet technologisch of buiten onszelf. Maar in en tussen ons. Hoe we zinniger, vrijer en verantwoordelijker met elkaar om kunnen gaan. Met behoud van energie en eigenheid. Respectvol benieuwd. Inclusief, constructief en duurzaam. Even liefdevol als kritisch. Niet ten koste van iets of iemand, maar als deel in het grote geheel.  Als onderdeel van een natuurlijke kringloop in plaats van een verstrengelende wirwar van transacties. Van opladen en opbranden.

En dat is heel anders dan hoe we het allemaal geleerd hebben, en waar boeken over volgeschreven zijn. Dit gaat over het boek dat we zelf met elkaar schrijven. De werkelijkheid zoals we die doorlopend vormgeven en beleven. Waarin genoeg kan zijn voor iedereen, en naar mijn overtuiging genoeg ís voor iedereen. Waar het alles niet uiteindelijk goed komt, maar het nu al is. Voor wie het kan en wil zien, voorbij de rookgordijnen van het tekortdenken.

Meemaken
Als je dat weet, kun je vast voorstellen hoe het mij aanschijnt om Wezenlijke Ontmoeting te onderzoeken. Om ruimte te maken om in vrijheid en verantwoordelijk mijn plek in in die kringloop te zoeken, vinden, in te nemen. Om autonomie en verbinding met elkaar in lijn te brengen. Te doen wat me te doen staat. En daar toe uit te nodigen. En dat te blijven doen, whatever the weather.

Ik maak het dit jaar in het bijzonder nog gelegenheid voor tijdens de resterende 30 van 144 ontmoetingen op het strand (inmiddels alle gepland), en 6 van de 12 doorheen het land (met nog volop gelegenheid die mee te maken, allereerst komende vrijdagmiddag  in Zwolle).

Kom het graag meemaken, zeker nu je weet hoe belangrijk het is. Wezenlijke Ontmoeting. Niet alleen voor mij maar ook voor jou. En voor de wereld.

 

Whatevertheweahter_A2 _UITWERKING.indd

Poster voor tramcampagne Whatever the Weather, april 2018 – Ontwerp: Sybren Kuiper

 

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Helderheidsvinding, Nieuws, rust en ruimte, wezenlijke ontmoeting, whatever the weather en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s