In gesprek met jezelf

Jezelf toespreken. Hoe doe jij dat? Liefdevol, moeder- of vaderlijk of allebei, bemoedigend? Kun je van de stemmetjes in je hoofd op aan? Wijzen ze je in goed onderling overleg de weg?

Of zijn het lastpakken, die je juist van je pad brengen… Die je lastig vallen met een veelheid aan ideeën van anderen die per ongeluk aan je zijn blijven kleven. En je proberen pootje te lichten als je even niet oplet. Want wie ben jij om…? (Met als echte vraag, wie ben je om niet…)

Als je je écht vrij wilt voelen, heb je met al die stemmen vriendschap te sluiten. Zodat ze bereid zijn je te vertellen wat belangrijk is om te weten. Want dat doen ze allemaal, zelfs de vervelendste. Mits je ze op waarde weet te schatten en zinvol met elkaar kunt laten converseren. De rust en ruimte vindt om ze elkaar te laten bijpraten, rond een knisperend vuurtje en met wederzijdse benieuwdheid. En met de helderheidsvinding die dat oplevert dan coherent de buitenwereld tegemoet te treden.

Als je vrij door het leven wilt bewegen. “Immer uzelf en ongeknecht” – (zoals in het volkslied van België). Niet gevangen en niet te vangen. Niet door een arbeidscontract, door het ondernemerschap-tegen-wil-en-dank, door ‘het systeem’, ‘de economie’, collega’s, klanten, de media, Rusland of Trump. De regen, de zomertijd, of je banksaldo. Of door wie of wat dan ook.

Vrij.
Verantwoordelijk en vrij.
Autonoom-soeverein.
Whatever the Weather.

Dat streven.

Niet door de toestemming of ruimte die iemand anders je daartoe geeft. Maar in de wezenlijke ontmoeting tussen alle stemmen die tot jou spreken, in de woorden en op de toon waar jij ze toe uitnodigt.

Met de tussenstand die ik daar tot dan toe in had bereikt – kreeg een jaar geleden mijn nieuwjaarsspeech voor 2018 vorm. In aanloop naar de nieuwe editie, de Nieuwjaarsspeech 2019, lees ik m graag nog eens terug, en deel m hier met je:

Lieve Bruno,

Dank je wel voor alles wat je bereid bent geweest om mee te maken in 2017. Dank je voor je moed en toewijding, voor je geduld en voor alles wat je wel en niet goed hebt gedaan.

[ en verder… ca 600 woorden ]

PHOTOLOGIX_Nieuwjaarsspeech2018_Bruno_Sanne-9535

Sanne leest mijn nieuwjaarsspeech voor

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Droom en werk, Gedachtekronkels, Geleerd, Handreikingen, Nieuws, Plannen 2019, wezenlijke ontmoeting en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s