Mijn nieuwjaarsspeech 2019

Voor de derde keer op rij organiseerde ik dit jaar samen met Marc Verheij en Yvonne Versteeg van Ruimte voor Helden de Nieuwjaarsspeech. Een gelegenheid waarvoor we mensen uitnodigen om het voorbije jaar nog eens terug langs te lopen, en vooruit te kijken in de toekomst. Met dit jaar in het bijzonder aandacht door drie vragen:

  • Wat wil ik?
  • Wat wil door mij ontstaan?
  • Wat staat mij te doen?

Daar een beeld en woorden bij vinden. Ze tot een verhaal smeden. En dan iemand die je dierbaar is uitnodigen om de speech aan je voor te dragen.

Zo kwamen we op vrijdag 11 januari met 13 speechschrijvers en 8 gasten (sommige speechschrijvers lazen elkaars speech voor) samen om het nieuwe jaar te verwelkomen. Mijn gast was dit jaar mijn broer Matthijs. Dit is de speech die ik heb geschreven, en die hij aan me voorlas:

~~

Lieve Bruno,

Trots en dankbaar kijk jij terug op 2018. Dankbaar voor de geboorte van Marinthe. Dankbaar aan Sanne die haar ter wereld bracht en het hele jaar zo goed voor thuis en de kinderen heeft gezorgd. Trots dat het ook dankzij haar gelukt is om 144 dagen op het strand door te brengen, met 144 verschillende mensen. En op je vertrouwen dat het gezinsinkomen zichzelf zou verdienen, wat het inderdaad met wonderbaarlijke precisie heeft gedaan.

Ook ben je trots op Lasse, die nu soms al zelf met de tram van school naar huis reist. Je hebt erg genoten van de dag die jullie samen aan het strand doorbrachten, en van de ontroerend mooie foto die die dag opleverde. Elin had in 2018 haar eerste schooldag en bleek zomaar ineens te kunnen fietsen zonder zijwieltjes. Je geniet van de vrolijkheid en eigenheid van de kinderen, en van hun vertrouwen in het leven.

In 2019 heb je veel zin om mooie dingen te maken. De werkdagen die je vorig jaar op het strand doorbracht, krijgen een nieuwe bestemming. De maandag blijft als strandwandel- en reflectiedag met als naam Maandag Mijn dag. Een andere weekdag richt je in voor thuis en de kinderen. Er blijven dan drie doordeweekse dagen over om mooie dingen te maken, en het weekend voor leuks en gezelligs, en om uit te rusten.

Wat je onderneemt, zal onverminderd in het teken staan van de uitnodiging tot wezenlijke ontmoeting. In verschillende vormen, waarvan diverse als publieke gesprekken, interviews en artikelen. Steeds met als vertrekpunt het plezier van het stellen van ‘de juiste vraag’. Je maakt in het bijzonder werk van je wens om Whatever the Weather een verschijning in boekvorm te geven, en het project naar volle potentie met de wereld te delen.

Je stelt jezelf in 2019 de uitdaging om ook zonder zelfgecreëerd kader van een project mensen wezenlijk te kunnen ontmoeten. Niet 144 dagen op het strand, maar het hele jaar door en overal. Zo reis je in 2019 verder: van ‘doen wat je te doen staat’ naar ‘zijn wie je ten diepste bent’, van weten naar voelen, en van doen naar zijn. Om de plek in te nemen die je toekomt. Niet alleen in je werk en de samenwerkingen die je daarin aangaat, maar ook thuis. In het gezin, in de familie, op de school van de kinderen, in de buurt en onder vrienden.

Je wilt je in 2019 meer onderdeel voelen van groepen mensen. Meer samen optrekken, meer gezelligheid ervaren, en meer feest vieren. Bewuster genieten van kleine dingen. Je hoopt dat het afstemmen met Sanne beter gaat, zodat het makkelijker wordt om samen dingen te organiseren en ondernemen. Je zou het fijn vinden als jullie thuis makkelijker mensen kunnen ontvangen, zodat je het plezier van die gezelligheid ook meer met Sanne en de kinderen kunt delen.

Met Lasse, Elin en Sanne hoop je ieder afzonderlijk in 2019 mooie reizen te maken. Met je nieuwe collega’s betrek je een mooie nieuwe uitvalsbasis aan de Zoutmanstraat, die op 25 januari feestelijk opent. Met twintig mensen wil je, in vier weken verspreid over het jaar, ‘werk maken van je dromen’. Ook staat een volgende 24-uurs horizonobservatie op je verlanglijstje, de tiende.

Je wilt in 2019 extra zorg besteden aan je gezondheid en fitheid. Door te beginnen met Aikido, door veel te blijven lopen en zwemmen, goed adem te halen, genoeg te drinken – vooral water – en rustig en met smaak te eten.

Je wenst jezelf en ons allemaal een rijk, gezond en liefdevol 2019 toe.

photologix_nieuwjaarsspeech2019-0077

~~

Mocht je in aanloop naar 2020 ook een nieuwjaarsspeech aan jezelf willen schrijven, kijk dan graag op de aankondiging van de nieuwe editie. Die bereid ik wederom voor in samenwerking met Marc en Yvonne van Ruimte voor Helden. Hier lees je meer:

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-nieuwjaarsspeech-2020-74250143177

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in nieuwjaarsspeech, Nieuws, Ontmoetingen, Plannen 2019, Ter deling en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s