Bij de essentie blijven (over Whatever the Weather als kunstwerk-in-boekvorm-in-wording)

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.


Voor de schermen is het vrij rustig. Achter de schermen is het broedseizoen begonnen. Broeden op een vorm waarin de 144 zelfportretten van Whatever the Weather ultiem tot hun recht komen. De aandacht krijgen die ze toekomt, natuurlijk en vanzelfsprekend.

Zodat ze in vrijheid doen van waaruit en waartoe ze gemaakt zijn: om de uitnodiging tot wezenlijke ontmoeting voort te zetten. In een sfeer van rust, ruimte en onverdeelde aandacht. En met de schoonheid van imperfectie en de liefde voor wat is. Onvoorwaardelijk – Whatever the Weather.

Dat klinkt als een ambitieuze missie, en dat is het ook.

De tussenstand in die missie, is dat alle 144 portretten op dit moment te gast zijn bij lithograaf Sebastiaan Hanekroot (Colour & Books). Hij bereidt de kleuren en beelden zodanig voor, dat ze straks in boekvorm hun volledige zeggingskracht krijgen. Tegelijk zijn ze dan ook tentoonstellingsklaar. Wat mooi uitkomt, want de volgende stap zal zijn om alle 144 portretten tweemaal op ware grootte af te drukken.

Van ieder portret is de eerste afdruk bestemd voor degene die op de foto staat, en het tweede beeld bedoeld voor de daarop dan weer volgende stap: de vormgeving van het boek. Daaraan werk ik samen met ontwerper Sybren Kuiper.

We hebben al wat vooronderzoek gedaan en een aantal dingen uitgevonden die niet zo goed werken, en/of waarvan we ons nog afvragen hoe ze werkend te krijgen. Het is interessant om te zien hoe anders dat voor dit project is, dan dat het voor NEW HORIZONS was.

Tussenstand op 26 februari 2019:

Wat voor mij inmiddels vast staat is dat:

 • alle portretten op ware grootte worden afgebeeld. Dat levert foto’s op van 22.7 x 36cm;
 • dat ieder portret een eigen vel krijgt, met een lege achterzijde;
 • dat alle portretten individueel uitneembaar zijn.

Wat we hebben onderzocht:

 • een uitvouwbaar systeem waarbij je 1, 2, 3, 4 of zelfs 5 foto’s tegelijk kunt bekijken, in wisselende samenstellingen
  ->
  wordt een wat los en onbestemd geheel.
 • de mogelijkheid om voor elke dag van het jaar 2018 een vel te reserveren. 365 vel x 2 zijden = 730 bladzijden. 1 januari vel 1, 2 januari vel 2, 3 januari enz… Met dan op elke dag dat een ontmoeting plaatsvond het portret van die dag, en alle andere dagen op heel dun papier, leeg…
  ->
  fijn vanzelfsprekend in de ritmiek van de ontmoetingen en een mooi ‘jaarverslag’ met in het midden een hele lege maand rondom de geboorte van Marinthe die daarmee dan ook haar eigen plekje in het boek krijgt (zie op onderstaande foto links hoe het boekblok er dan uit zou komen zien, ook direct in vergelijk met andere boeken in onze boekenkast.) Maar het levert een heel dik boek op dat grotendeels leeg is en waarbij de leegte dan staat voor een inspanning die al gepleegd is die nu meer afleidt dan bijdraagt;
 • allerlei bindwijzen, waarbij diverse varianten van flatbook komen bovendrijven, maar zonder uitgangspunt voor het maken van het boek is dat voor nu nog vooral toekomstmuziek.

Wat ik mij / wij ons nu afvragen:

 • In hoeverre is het wenselijk om beelden alleen per één te laten zien (Of ook per twee / zoals je hierboven een paar voorbeelden kunt bekijken)? Twee beelden is op het eerste gezicht aangenamer te bekijken. Omdat je als bekijker de ontmoeting niet direct aan hoeft te gaan. Nog even beschouwer kunt blijven. Twee gezichten naast elkaar als biologisch-evolutionair met elkaar gaat vergelijken, waardoor je zelf nog niet actief aan de ontmoeting hoeft deel te nemen. En met de vrijheid ook om de ontmoeting niet/nooit aan te gaan. Er is al genoeg te zien om iets van te vinden.
 • Maar hoe waardevol is de het om ‘ergens iets van vinden’ terwijl je jezelf kunt verschuilen en zelf geen verantwoordelijkheid hoeft te dragen?Eén beeld tegelijk biedt 0 comfort, 0 houvast en 0 veiligheid. Hier ben ik. Je hebt het met mij te doen, ik met jou. Ik geef me daaraan over, wat jij? Met het risico dat de bekijker in vrijblijvendheid voortbladert, blijft hangen in de waan van de dag, en er helemaal geen ontmoeting plaatsvindt. Net als in het echte leven.En hoe treurig dat potentieel ook is, toch is het de enige manier. En is het vraagstuk dus bij deze ook opgelost.
 • Blijft nog over:
 • Welke rol is er voor de witruimte?Als er geen twee portretten naast elkaar komen, is er altijd een overliggende bladzijde leeg. Het is mooi als de combinaties beeld links ruimte rechts en omgekeerd elkaar enigszins verrassend doch niet storend afwisselen. Maar in combinatie met de wens om geen beelden op voor én achterzijde te drukken, betekent afwisselen ook: het toevoegen van pagina’s. Met lege spreads. En hoeveel moeten er daar dan van komen, en welke betekenis hebben die temidden van 144 ontmoetingen…Ook daar gaan we op studeren..

Wordt vervolgd.

Mee mogelijk maken?

Als je wilt mee mogelijk maken dat Whatever the Weather nader vormkrijgt, dan kun je via de website intekenen op jouw eigen exemplaar van het boek. Daar kun je deze link voor gebruiken:

http://www.whatevertheweather.nl/order

Als je dat misschien in de toekomst wilt, en/maar in ieder geval nieuwsgierig bent hoe dit gaat lukken, wees dan welkom dat te volgen via de nieuwsbrief die ik er ongeveer maandelijks over schrijf. Mee op Avontuur heet die, en inschrijven die je hier:

http://www.whatevertheweather.nl/adventure

Vrijblijvend de tussenstand qua financiering bekijken kan ook (op het moment van schrijven is ter waarde van € 7.304 op Whatever the Weather ingetekend, van uiteindelijk naar schatting benodigd € 50.000). Check de tussenstand hier:

http://www.whatevertheweather.nl/progress

PHOTOLOGIX-WTW_365pag_900pxjpg

Advertenties

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en publicaties, Kijkje in de Keuken, Nieuws, wezenlijke ontmoeting, whatever the weather en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s