Het tot stand komen van Whatever the Weather als kunstwerk-in-boekvorm

PHOTOLOGIX_WTW in huiskamer

In deze blogpost lees je welke denkstappen ik samen met vormgever Sybren Kuiper en boekbinder Wytze Fopma doorloop bij het tot stand brengen van Whatever the Weather als kunstwerk-in-boekvorm. De laatste update is van 31 mei 2019.

December 2017 (voor aanvang van het project): Er moet een boek komen. Met foto’s op ware grootte, alle 144. Het zou mooi zijn als dat net als NEW HORIZONS een flatbook is. Dit keer met de vouw in het midden. Nader te bepalen wat het moois is: horizontaal op de ooglijn over verticaal over de neus.

Januari 2018 (na ontmoeting #1): Een vouw in het midden benadrukt elke asymmetrie in het gezicht, wat een onvergeeflijkheid oplevert die bij NEW HORIZONS passend was, maar afleidt van de Wezenlijke Ontmoeting.

Juli 2018: Het zou mooi zijn als alle foto’s individueel te bekijken zijn. Op bezoek bij Wytze komen we tot een soort omgeklapte, opstaande multomap, met losse bladen die je kunt omslaan over de rug. Uitdaging: ringen bovenop worden al gauw cheap-ass. Het is ook niet echt een boek.

September 2018: De afdrukken van alle ontmoetingen voor de zomer zijn op papier beschikbaar, op ware grootte. Er volgen 12 Whatever the Weather Herfstontmoetingen in de 12 provinciehoofdsteden om mensen kennis te laten maken met de portretten.

Januari 2019: Het zou mooi zijn als je als bekijker zoveel mogelijk verschillende combinaties kunt maken. Met Sybren kom ik tot een liggend boek waarbij tot 6 portretten tegelijk te bekijken zijn, en je door middel van omslaan zelf kunt bepalen hoeveel mensen je naast elkaar kunt bekijken en wie je met wie combineert. We komen er al snel achter dat het veelzijdig combineren weliswaar leuk en aantrekkelijk is, maar geen hoofdzaak en zelfs bij nader inzien geen goed idee.

Alle 144 portretten zijn door Sipke (foto onderstaand) flitsvrij gemaakt, en reizen door naar Sebastiaan voor verdere optimalisatie.

PHOTOLOGIX_Sipke-0132

Februari 2019: Eerste idee: een boek van 365 bladzijden, met 144 dikke pagina’s die elk een ontmoeting vertegenwoordigen, en 221 dunne pagina’s die alle tussenliggende dagen een plek geven. We stoeien er even mee, maar uiteindelijk gaat het niet om het herbeleven van wat er nodig was om 144 ontmoetingen te realiseren, maar om de uitnodiging aan de bekijker van de foto’s om de geportretteerde te ontmoeten. Het onstaansverhaal leidt daarvan af.

Wat volgt is een veelheid aan combinaties van ideeën en bindwijzes op basis van mogelijkheden. Voorbordurend op de wens dat alle afbeeldingen uitneembaar zijn, maar hoe uitneembaar en hoe permanent? Met een postzegelperforatie of juist zo klein mogelijk. En wordt het boek een soort la is waarin je alle portretten kunt bewaren? Of een boekblok dat aan beide kanten dichtgelijmd is, waardoor je het alleen kunt bekijken door het ‘aan te breken’.

Belangrijke overweging: is het inderdaad een goed idee om portretten gelijktijdig te laten zien? – NEE. Dan gaat de lezer als vanzelf vergelijken, wat een eindig proces is dat wegbeweegt van Wezenlijke Ontmoeting. De enige mogelijkheid is om portretten los te tonen, ook al is het een grote uitdaging om mensen de confrontatie die mogelijk ontstaat, daadwerkelijk aan te gaan.

Maart 2019: Een foto tegelijk. Wordt dat dan links beeld – rechts wit. Of andersom. Of verspringend. Is er geen manier om die ene foto dan toch in het midden te krijgen?En: is die omgekeerde multomap toch niet een heel goed idee? Ik haal de piramide weer van de kast en zet m in de huiskamer om te kijken wat er gebeurt. Enige onenigheid  thuis, met Sanne. De opstaande foto is erg prominent aanwezig. Vrij heftig.

April 2019: Sybren merkt op dat de pagina’s ook aan de korte kant gebonden kunnen zijn. Dat we pagina’s boven elkaar kunnen plaatsen in plaats van naast elkaar. Ik realiseer me dat dat iets heel belangrijks mogelijk maakt. Namelijk dat je als lezer zelf het portret in de hand neemt en overeind brengt. De hoek bepaal je als kijker zelf, waardoor je gemakkelijk de gelijkwaardige ooghoogte kunt ervaren. Nu nog een manier vinden om een bladzijde ook te kunnen laten staan, als je dat zou willen. Alle 144 portretten zijn inmiddels in uiteindelijke digitale versie beschikbaar, met dank aan lithograaf Sebastiaan Hanekroot (foto onderstaand).

PHOTOLOGIX_Sebastiaan_Sybren_S-0617

Mei 2019: Hoe kunnen we binnen de papierlengte/-hoogte van 35cm blijven (was: 36,7), zodat het binden in ieder geval deels geautomatiseerd plaats kan vinden? Ik ga wadlopen met Wytze en onderzoek of we het idee van uitneembare pagina’s los kunnen laten. Sybren vindt uit dat we voor het opstaan van de foto’s geen dubbele, maar zelfs een driedubbele achtercover nodig hebben. Eén en ander begint zich te convergeren, richting iets wat écht een boek is, én een object – en niet één van de twee en de ander een beetje. Wel zijn er nog wat technische uitdagingen te overwinnen, maar die zijn aan Sybren en Wytze welbesteed.

Meest recente tussenstand (d.d. 30 mei 2019):
We komen voorlopig uit op een boek(-blok) met omvang 23,5 x 35cm, flatbook gebonden met vierdelige cover (voorblad + in 3-en gebouwen achterblad). Geschatte dikte 10cm, geschat gewicht: 5kg. We werken toe naar een blanco dummy, net zoals die er eerder ooit van NEW HORIZONS is gekomen. Alle 144 portretten zijn op papier beschikbaar, afgedrukt door Fotolab Kiekie in Amsterdam. Ik laat ze graag aan je zien bij tijdens een toekomstige Wezenlijke Ontmoeting of lezing in den lande.Als je wilt meebeleven hoe het boek vormkrijgt, dan kan dat bijvoorbeeld via mijn nieuwsbrief Mee op Avontuur. Of nodig me uit voor een
Wezenlijke Ontmoeting bij je thuis of op je werk.

De financiële tussenstand bekijk je hier:
http://www.whatevertheweather.nl/progress

Het boek voorbestellen en daardoor mede mogelijk maken doe je hier:
www.whatevertheweather.nl/order


Filmpje bij het testen van de eerste versie van de uiteindelijke vorm. Nader te perfectioneren zoals je ziet (door erop te klikken):

WhatevertheWeather_Boek_V1

 

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en publicaties, Nieuws, wezenlijke ontmoeting, whatever the weather en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s