Kun je daarvan leven?

Van het kunstenaar zijn. De afgelopen jaren was het antwoord daarop: ja! Op dit moment voelt het ondanks dat vooral als: nee!

Wat een goede aanleiding is om op een rijtje te zetten waar ik ‘het’ aan verdien. Ook om te kijken welke finetuning dat behoeft. Waarbij als vertrekpunt en maatstaf gold en geldt:

Als ik doe wat mij te doen staat, wordt voorzien in wat daarvoor nodig is.

Laat ik beginnen met wat er nodig is.

Sinds Sanne is gestopt met betaald-werken-buiten-de-deur en begonnen is met onbetaald-fulltime-moeder-zijn, ben ik ervan uitgegaan dat dat maand € 5.000 is, zodat ik eerst € 1.500 belasting kan betalen en van de rest alles kan doen wat nodig en wenselijk is. Wat doorgaans ‘vaste lasten’ heet, maar natuurlijk evengoed vaste baten zijn: hypotheekaflossing + rente, VVE-bijdrage, energie, internet/telefoon/televisie, ziektekostenverzekering, WOZ en andere plaatselijke belastingen en utiliteiten. Een spaarpotje voor de vakantie, een spaarpotje voor huishoudelijke zaken. Uiteindelijk blijft er maandelijks voor Sanne en mij allebei € 200 over om vrij te besteden, aan kleding of andere dingen.

Niet voorzien is: sparen voor pensioen. Arbeidsongeschiktheidverzekering. Auto. Verbouwing of verhuizing. Sparen überhaupt.

Eigenlijk ook niet voorzien – shame on me… Studiohuur (maandelijks € 200), zakelijke investeringen (gering), afschrijvingen apparatuur, werkkapitaal, boekhouding, zelfs het verschil tussen inkomsten inclusief en exclusief BTW is elk kwartaal weer een verrassing, domeinnamen, hosting, nieuwsbrieven, onvoorziene belastingaanslagen, dat inkomen niet netjes verspreid over 12 maanden binnenkomt (of 13, zoals je bij een dienstverband vakantiegeld krijgt, of 14 als je aan het einde nog een maand extra krijgt), maar eigenlijk in 9… Samen te vatten tot: alle zakelijke kosten die niet direct en één op één aan inkomsten gerelateerd zijn. Met als nadeel dat juist die vaak doorlopend zijn en in kleine beetjes hard optellen.

Excuus en wonder
Ik heb er wel een excuus voor. Ik vind € 3.500 / € 5.000 al zoveel geld, dat ik eigenlijk vind dat alles daarvan moet kunnen. En hoe graag ik dat ook wil: dat is niet zo. Er is veel meer nodig. Ik maak veel meer op. Om te doen wat mij te doen staat, is (veel) meer nodig. Wat ik lastig te rijmen vind met wat er wél is en binnenkomt en gekomen is. De dankbaarheid voor de herkenning en waardering voor wat ik doe en vreugde die mensen daar van delen.

Maar goed, dan is dit het ideale scenario waar ik op koers. Dat die € 5.000 er iedere maand komen. Want marge is er niet. Het mag er niet niet komen. En de afgelopen maanden gebeurde dat wel (dus dat het er niet kwam…), en dan wordt het dus van de ene op de andere dag zwaar improviseren en achter de feiten aanlopen, de spaarpotjes omkeren, geen zakgeld en hopen op een wonder.

Nu ben ik in dat laatste vrij goed, maar het begint me teveel energie en levensvreugde te kosten om het steeds op die wonderen aan te laten komen. Ik beloof mezelf dus bij deze dat ik een nieuwe en eerlijkere berekening ga maken van wat er nodig is. Zodat ik daar op kan koersen.

Dan deel 2: Wat mij te doen staat.

Nou, eerlijker kijken naar wat er nodig is, dus. En daar geen oordeel over hebben, maar het gewoon als gegeven aannemen.

En de inkomstenbronnen op een rijtje zetten. Dat is eigenlijk vrij eenvoudig, want de belangrijkste is daarin vrij dominant. En dat is NEW HORIZONS. Dat levert geld op via de verkoop van individuele afdrukken (vanaf € 950 ex BTW voor 50x75cm), het boek (€ 200 ex BTW bij directe verkoop), ansichtkaarten (€ 10 ex BTW bij directe verkoop) en af en toe via lezingen (ca € 500 per dagdeel). Deze inkomsten ervaar ik niet als bijster stuurbaar, maar ze zijn wel doorlopend, significant, en vragen relatief weinig inspanning. Dat wil zeggen: de meeste van de inspanningen die ervoor nodig zijn, zijn al eerder geleverd.

NEW HORIZON #2708, 22.04.2012 - 20h00

NEW HORIZON #2708, 22.04.2012 – 20h00 / satijnprint op alu-dibond, 133x200cm

 

Wat ook geld oplevert, zijn activiteiten die ik uit eigen beweging – al dan niet in samenwerking – onderneem en waar ik toe uitnodig. De 24-uurs horizonobservatie met Hanneke van der Werf, de Nieuwjaarsspeech / Speech aan jezelf met Marc Verheij en Yvonne Versteeg. We delen daarvan de winst. Ten opzichte van de inkomsten uit NEW HORIZONS is die vooralsnog bescheiden, maar er liggen wel veel groeimogelijkheden en -wensen. Bovendien zijn het hele intensieve en leerzame samenwerkingsvormen, die veel intelligence en inspiratie opleveren. En waarvan ik hoop dat zij in de toekomst nog hele brede en declarabele toepassingen zullen krijgen [note to self: werk van maken].

Waar ik in de toekomst graag geld mee wil verdienen, is het organiseren en hosten van wezenlijke ontmoetingen in uiteenlopende settings. Leidend tot publicaties in tijdschriften (zoals het interview met Richard Long voor See All This), als onderdeel van publieksprogramma’s (radio, tv, Zomergasten, festivals, zakelijke events), of in kleiner en intensiever verband in de vorm van teambegeleiding. Gelegenheden waarbij ik dan de vorm kom aandragen die voorziet in rust, ruimte en onverdeelde aandacht. Elk inhoudelijk gesprek vaart daar wel bij, door wat er in een sfeer van wezenlijkheid mogelijk wordt dat dat niet leek te zijn. Daar heb ik veel ideeën over waar ik je graag over vertel.

Wat ik ook leuk vind, is om spontaan geld te krijgen, vrij van tegenprestatie of belangen. Ik heb daarvoor de ‘website’ Funds for Fun gebouwd. Heel basaal, maar functioneel. Je vult je naam in en een bedrag, en daarna krijg je een uitnodiging om datzelfde bedrag over te maken naar mijn bankrekening. Check t hier: http://www.fundsforfun.com.

Wat ik niet meer doe zijn dingen in opdracht en met deadlines. Wel op uitnodiging en dat het op tijd af is, maar altijd vanuit een vertrekpunt van een gelijkwaardige samenwerking en een autonoom eindresultaat.

Priceless dus gratis
Waar ik geen geld mee wens te verdienen, is met het inruilen van tijd voor geld. De 144 dagen die ik in 2018 op het strand doorbracht, waren onbetaald. En onbetaalbaar ook, priceless. De waarde die eruit vrijgekomen is, en vrijkomt, wil ik ook vrij zijn weg laten vinden. Die komt mij niet toe. En niemand anders ook trouwens. Ik beleef het als een soort heilige waarde. Maar die heilige waarde moet ook voor zichzelf zorgen. Ik wil er geen geld op toeleggen, en ik wil iedereen die zich er aan bijdraagt ook naar waarde voor kunnen betalen. Niet van ‘mijn’ geld, maar wel van geld dat door mijn toedoen beschikbaar wordt. Zijnde: via voorintekening op het boek. Maar los dus van alle andere begrotingen en kringlopen waarover ik hier schrijf.

Hetzelfde geldt voor Maandag Mijn dag. Dat wil ik sowieso doen en in z’n eigen energie laten voorzien. En ook de bijeenkomsten die we in de studio aan de Zoutmanstraat, binnenkort Kunstzaal De Bron, gaan organiseren, wil ik – willen we – gratis aanbieden.

Goed, tot zover deeel 1 van deze hersen- en bewustzijnsgymnastiek rondom mijn financiële kringloop. Ik hoop dat je er plezier aan beleeft. Als je wilt, deel jij graag hoe jij je in dit opzicht organiseert.

And wish me luck…

** Update! er is inmiddels een vervolg op dit verhaal **
Je leest het hier: Beginnersfouten. En wat ik ervan leer


 

Als je wilt meebeleven wat ik beleef, en wilt leren wat ik daarvan leer… Kom dan Mee op Avontuur. In mijn gelijknamige nieuwsbrief vertel ik ongeveer eens per maand wat ik uitvind en van plan ben te ondernemen. Hier kun je je aanmelden:

Mee op Avontuur

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Helderheidsvinding, Human scale, Kijkje in de Keuken, Nieuws en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s