** Deze blogpost borduurt voort op de vorige: ‘Kun je daarvan leven?‘ van afgelopen vrijdag. **

Zo, dat was een mooie reality-check. Ik heb er over-het-weekend nader bij stilgestaan. Met als conclusies, dat ik een aantal dingen vrij drastisch verkeerd heb gedaan. Wat ik mezelf niet bijzonder kwalijk neem – alles naar vermogen – maar die wel goed zijn om helder vast te stellen. Om mede daardoor dankbaar te zijn voor wat er desondanks allemaal goed gegaan is.

Het goede nieuws: ik heb veel de voorbije jaren meer verdiend dan ik dacht.

Het slechte nieuws: dat was alsnog minder dan wat eerlijkgezien eigenlijk nodig was, vooral de afgelopen 2 maanden.

Hoe komt dat? Bij het bekijken van wat er nodig is, heb ik een paar belangrijke zaken over het hoofd gezien, of misschien niet willen zien:

  • Drie maanden per jaar verdien ik weinig. In de zomervakantie en in januari. Wat ik wel verdien is mooi meegenomen, maar het is vooralsnog geen inkomen waar ik op kan rekenen. Dat heb ik niet doorberekend in mijn inkomstendoel voor de resterende 9 maanden. Als ik dat wel doorreken, betekent het dat ik in die 9 maanden 33% meer moet verdienen dan ik eigenlijk denk. Dat is geen kattenpis, noch marginaal geneuzel. En vraagt per consequentie serieus aandacht. (Waarbij nog komt: die maanden zijn ook vakantiemaanden, die gemakkelijk meer kosten dan de andere 9, terwijl alle kosten gewoon doorlopen / lucky wie én vakantiedagen heeft, én vakantiegeld. En dus in de tijd van de baas op vakantie gaat en op kosten van de baas. Ik zou hem of haar dit jaar een kaartje sturen ter bedank).
  • Ik heb naar de verkeerde en verschillende bedragen gekeken. Berekend als richtgetal had ik: Netto bedrijfswinst (@ € 5.000 per maand / waarvan na inkomstenbelasting € 3.500 besteedbaar overblijft). Waar ik steeds naar keek om de tussenstand aan af te meten: banksaldo voor het begin van de nieuwe maand. Of er dan ja dan de nee € 5.000 op de rekening stond. Dat zijn twee hele verschillende grootheden. Omzet waar de kosten en BTW nog van betaald moeten worden, dat is al snel meer dan 2x zoveel als de nettowinst. Om op een besteedbaar inkomen van € 3.500 moet ik geen vijfduizend euro per maand in rekening kunnen brengen, maar meer dan 10. (Mocht je het interessant vinden om de berekeningen te bekijken, laat het graag weten.)

  • In mijn focus naar wat er voor thuis nodig is, heb ik wat er zakelijk nodig is er eigenlijk bij laten bungelen. Dat moest er dan ook maar komen, als uit het niets. In 2018 was het met alle strandwandelingen ook niet zoveel. Die investering bestond vooral uit heel veel tijd. Maar anno 2019 ook voor een belangrijk deel uit geld. De studiohuur. Kosten van domeinnamen en hosting, boekhouding. En nog erger: BTW.  Veel van wat ik verkoop, valt in het lage BTW-tarief. Wat ik inkoop meestal in het hoge. Voor het gemak heb ik daardoor bedacht dat ze meestal wel ongeveer tegen elkaar wegvallen. Sure. Elke 3 maanden valt er een nieuwe rekening van € 1.000 op de mat, waarvan ik dan vaak denk: shit, uhm, waar ging ik die ook alweer van betalen? (Van BTW die ik in rekening heb moeten brengen natuurlijk, wat ik trouwens sowieso een hele ingewikkelde constructie vind maar fin bon.)
  • Zo verdiende ik meer dan ik dacht, maar minder dan eigenlijk nodig was. Waardoor ook telkens de belastingen, vooral inkostenbelasting, achteraf hoger uitvielen. Waardoor de rekening van de boekhouder niet wegviel tegen de teruggaaf inkomstenbelasting, maar ze allebei bij elkaar optelden…
  • En wat ik tot mijn schrik ook bemerk: door de omvang en gewicht van hoeveel er eigenlijk nodig is, heb ik onbewust maar tegelijk structureel terugverlangd naar de tijd dat het leven nog eenvoudiger en overzichtelijker was. Dat ik van € 1.000 rond kon komen, dat het niet uitmaakte wat ik at of waar ik sliep. En hoe vrij dat voelde. En dat dat nu niet meer zo is, en dat komt door waar we wonen en dat we met z’n 5-en zijn, en alle afstemming die dat vraagt. Ik dacht dat ik dat al had ondervangen door ‘vaste lasten’ als ‘vaste baten’ te framen, maar dat was nog te conceptueel. Er wordt meer bewustzijn en dankbaarheid gevraagd. En ook daar een verandering van doel. Niet om samen te overleven, maar om samen en alle 5 te floreren.

Dit alles samen te vatten tot: ik had mezelf doelen gesteld waarvan – als ik ze zou halen – mezelf, Sanne en de kinderen per definitie te kort zou doen. En voor die suboptimale doelen heb ik erg mijn best gedaan om ze precies te realiseren. Daar heb ik veel energie mee verspild, waardoor zelfs het halen van de suboptimale doelen uiteindelijk niet goed begon te lukken.

En nu ik dit vaststel, begint me ook iets anders te dagen. Een vertrouwen dat me veel en ver gebracht heeft – ik opende er nota bene de vorige blogpost mee – maar niet meer past. In z’n voorwaardelijkheid, en focus op Handelen.

“Als ik doe wat mij te doen staat, wordt voorzien in wat daarvoor nodig is.”

Ik ga m bedanken voor bewezen diensten.

En verwelkom:

“Er is meer dan genoeg.”

Het loslaten van ‘doen’ als belangrijkste instrument.
Het loslaten van een bedrag en een vooropgezet doel als graadmeter.
En ook geen marginaal gedoe zoals 2.5% erbij ofzo.
Het loslaten van de voorwaardelijkheid in mijn overtuigingen.

Surfen op de Levensstroom.
Op de waarde van wat er al is.
En wat daaruit kan ontstaan. En wat ik daaruit kan doen ontstaan.
In vrijheid, vertrouwen en dankbaarheid.

Ik dacht dat ik dat al deed. En dat is ook zo. Naar vermogen.
Dat vermogen heb ik bij deze opgerekt.

Wat ik dankzij die extra ruimte ga doen, en laten – dat ga ik als volgende uitvinden. Ik vertel je er graag over in de volgende blogpost, die spoedig volgt. je hier leest:

Een pakket maatregelen – flowbevorderend


Wil je mijn belevenissen graag in een breder perspectief zien? Dat lukt me niet in elke afzonderlijke blogpost en in een enkel moment. Mijn nieuwsbrief Mee op Avontuur rijgt alle kralen aan elkaar. Als je wilt, stuur ik m je eens per maand per mail.

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Link | Dit bericht werd geplaatst in Fundraising, Helderheidsvinding, Nieuws, overvloed en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s