Een pakket maatregelen – flowbevorderend

PHOTOLOGIX_Maas_2013_M

Maas ter hoogte van Tilly s/ Meuse, juli 2013

Deze blogpost is de derde van drie, over financiële levenskunst. In de vorige vertelde ik mijn begroting niet zo handig had georganiseerd (‘Kun je daarvan leven?‘ / 21 juni) en die onhandige begroting vervolgens onhandig heb gehanteerd (‘Beginnersfouten. En wat ik daarvan leer‘ / 25 juni).

Na het stellen van de diagnose, lijkt het me een goede volgende stap om te kijken naar Een pakket maatregelen. Maßnahmen, en dan: gaan met die banaan. In flow en zonder al teveel op- of om te hoeven kijken.

Dit is wat ik anders ga doen:

 • Me goed bewust zijn van de nieuwe ken- en richtgetallen. Zodat ik weet waar ik het voor doe, en wat er voor nodig is. Zonder ze als targets te beschouwen, om evengoed ruimte te maken voor meer inkomen dan ik als nodig/wenselijk heb becijferd.
 • Het voorwaardelijke vertrouwen dat ‘als ik doe wat mij te doen staat, wordt voorzien in wat daarvoor nodig is’ upgraden naar het universele en onvoorwaardelijke: Er is meer dan genoeg. En daarnaar leven.
 • Werk dat een prijs heeft, wordt duurder. In de eerste plaats zijn dat de afdrukken van NEW HORIZONS. Grote horizons (133x200cm), oplage 1, kosten nu € 6.000 exclusief BTW. Deelname aan de afgelopen horizonobservatie kostte € 96 ex BTW. De komende, tijdens de herfstequinox, kost € 144.
 • Insisteren. Ik laat mezelf wel eens verleiden te bedenken dat wat ik doe allemaal niet zo bijzonder is. Dat is eigenlijk vooral luiheid. Zo bijzonder is het wel. Namelijk zo bijzonder als ik het zelf vind. En niet alleen ik. Ik vergeet wel eens hoe bijzonder hoeveel andere mensen het tot nu toe ook al gevonden hebben. En dat is met elkaar vermenigvuldigd: Heel bijzonder. Vooral NEW HORIZONS en het boek: veelvoudig prijswinnaar van ontwerpprijzen in binnen- en buitenland in het jaar na verschijnen. Opgenomen in de collecties van toonaangevende musea als het Rijksmuseum, MoMa, Metropolitan Museum of Modern Art, in Japan en Zwitserland. Werk aan muren in Parijs, Doha, Wenen, Montreal, ministers en ministeries… En ook de financiële opbrengsten, want ergens 5 jaar van kunnen leven, dan kom je ook al makkelijk op € 250,000 (schatting, ik verwacht dit komende week na te rekenen). Nog los van het opgetelde plezier dat mensen aan het werk hebben beleefd. Dat is significant, en behalve resultaat ook een bepalend deel van de kwaliteit van het werk.

  NEWHORIZONS_Gemeentemuseum_600px

  700x NEW HORIZONS in het Gemeentemuseum, foto: Carel Fransen, The Eriskay Connection

 • En tegelijk: ik wil minder afhankelijk zijn van verkopen van NEW HORIZONS alleen. Graag aan activiteiten aan mijn instrumentarium toevoegen die ook in wezenlijk inkomen voorzien. En die ik derhalve niet in de categorie uitstapje/zakcentje beleef, maar als onderdeel van de hele stroom, ook die van de inkomsten. Zodat ik het ook de aandacht kan en wil geven die daarbij hoort. Voorbeelden zijn er al (Wezenlijke Ontmoetingen voor teams en in organisaties, daarvan heb ik er inmiddels een aantal met plezier en succes vormgegeven) en daar komen er de komende tijd meer van.
 • Ik wil met meer mensen samenwerken. Meer projecten/activiteiten samen vormgeven, met gelijkwaardige wederzijdse inbreng en onverdeelde aandacht, naar voorbeeld andermaal van de horizonobservaties met Hanneke en de Speech aan Jezelf met Marc en Yvonne. Sneller en vaker ook de stap maken van iemand ontmoeten > iets samen beleven in een bestaand format (zoals Maandag Mijn dag) > samen iets ondernemen/organiseren.
 • Ik ga weer actiever naar buiten treden met mijn werk. Ik ervaar het als te belangrijk om ongezien te blijven. Belangrijk in de uitingsvormen, maar ook belangrijk om de voorwaarden voor te creëren om mee bezig te zijn. En belangrijk om uit te vinden hoe je dat doet: verantwoord en duurzaam mogelijk maken dat ik kan doen wat mij te doen staat. Nog steeds ook laten ontstaan, maar wel met weer meer regie.
 • Ik ga weer actiever reisgenoten werven voor mijn nieuwsbrief Mee op Avontuur. Net zoals ik dat deed toen ik aan het horizonboek werkte. De good old boarding passes die ik eerder met Rob van Hoesel maakte, gaan weer mee op pad. Naar lezingen maar sowieso überhaupt overal.PHOTOLOGIX_BoardingPass-1220
 • Ophouden met activiteiten die onvoldoende energie en/of geld opleveren ten opzichte van wat ze kosten. Zoals het vrijwilligerswerk als bestuurslid voor de bewonersorganisatie. Met enige spijt, ik hoop dat mijn eigen ‘intrinsieke activiteiten’ onverminderd blijven bijdragen aan plezieriger samenwonen in de buurt.
 • Sanne meer betrekken bij de spannende onderdelen van mijn werk, in plaats van alleen met de eindresultaten. Zodat daar meer samen in te beleven is, en een gedeelder en geïntegreerder zicht op wat er nodig is.

Dit is wat ik hetzelfde blijf doen:

 • Whatever the Weather blijf ik zien en behandelen als een energieneutraal en autonoom project. Het hoeft niets meer op te leveren dan dat het kost. Als het er maar komt op de manier waar het voor bestemd is.
 • Maximale vrijheid beleven in met wie ik werk, waaraan en op welke voorwaarden. Zodanig dat er voor alle directe en indirecte betrokkenen plezier aan te beleven valt.
 • Eerste prioriteit voor mijn energiekringloop. Geld is niet leidend, wel ter zake doend en belangrijk.

 


Als je het leuk vind om te weten hoe het avontuur verder gaat, meld je dan graag aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief Mee op Avontuur. Die gaat niet alleen over het huishoudboekje, maar over de samenhang in alles wat ik onderneem.

Als je zin hebt om iets aan mijn werk bij te dragen, dan moedig ik je daartoe graag toe aan. Voor belangeloze donaties ben je hartelijk welkom op www.fundsforfun.com.

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Fundraising, huishoudboekje, Human scale, Kijkje in de Keuken, Nieuws en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s