Vorm geven aan je practice

PHOTOLOGIX_Nieuwjaarsspeech2019_Marc_Kees-0062.jpgImpressie van de Nieuwjaarsspeech 2019: Marcs speech voorgedragen door Cees

In mijn nieuwsbrief Mee op Avontuur heb ik geschreven over de aandacht die nodig is om het werk te maken dat ik maak. Hoe dat werk relatief makkelijk ontstaat, op voorwaarde van een goede voorbereiding. En veel van het éigenlijke werk, juist in die voorbereiding zit. Daar ontstaat de flow, waarop het nadien goed surfen is.

Ik begin patronen te herkennen in hoe ik dat doe, en deel die graag met je. Niet per se om ze te kopiëren of om mezelf op de borst te kloppen, maar om je af te vragen hoe jij dat doet: je voornemens integreren en bestendigen, zodat ze vanzelfsprekend onderdeel worden van wat je doet. En bijdragen aan wat je wilt realiseren en doen materialiseren.

Ik noem het graag mijn practice en beschrijf die onderstaand. In de cycli die ik er in herken, en met een korte toelichting per vorm.

Iedere zomer:
24-uurs horizonobservaties. Dit jaar drie. Volgend jaar waarschijnlijk ook. Ik verwacht dat ik in de volgende nieuwsbrief (eind november) zal kunnen vertellen welke verschillende edities er komen, en op welke data. De horizonsobservaties helpen me om stil te vallen, en vanuit stilte in beweging te komen. In plaats van in de actie schieten ‘omdat het moet’, ‘in reactie’, ‘om te voldoen aan…’ etc.) Aan het begin van de zomer open ik de ‘verzamelmodus’, de ontvankelijkheid voor nieuwe ideeën. De herfstequinox is een mooi moment om de oogst van de zomer te plukken. Afscheid te nemen van ideeën die minder goed waren, voortreizen met de veelbelovende.

Iedere winter:
Een nieuwjaarsspeech schrijven, en de bijeenkomst daarvoor organiseren. In de stille en donkere dagen van de winter terugkijken naar het voorbije jaar en vooruit naar het komende. In rust te zien welke woorden daarbij opkomen, en welke richting daaruit spreekt. Ideeën convergeren, besluiten nemen. De Nieuwjaarsspeech levert me ieder jaar een mooi referentiekader op waar ik steeds een heel jaar plezier van heb en mijn voortgang aan kan afmeten.

Ieder voorjaar:
Een meerdaagse buitenwandeling. Dit is nog wel een traditie in beweging, nog niet zo heel vormvast. In 2017 was er de Verkenning van de Bron. In 2019 Water naar de Zee Dragen. Het lijkt me mooi om er ook komend voorjaar weer een week op uit te trekken. To be continued.

Ieder kwartaal:
Financiële administratie. Ook daarin het terug- en vooruitblikken. Bewust zijn van de waarde van wat ik doe. Als het goed is, brengen alle inkomsten en uitgaven me plezier. Zoniet, dan heb ik iets te onderzoeken.

Iedere maand:
– Een nieuwsbrief versturen: onder woorden brengen wat me bezighoudt, wat ik heb meegemaakt, wat ik daarvan wil delen en in welke vorm ik dat wil doen. Erg fijn om mee bezig te zijn.
Vaste baten en lasten dekken met inkomsten: dat is vooralsnog een erg maandelijkse cyclus, met dank vooral aan de bank (hypotheek) en verplichte verzekeringen. Ik zou er graag meer vloeibaarheid in beleven, en meer gelijkwaardigheid ontwikkelen. Al weet ik nog niet precies hoe.
Filmavond in Kunstzaal de Bron: vanaf 4 november doen we dat iedere eerste maandagavond van de maand. Een film die we zelf uitkiezen omdat we m graag willen zien. En waarbij we belangstellenden uitnodigen om het mee te beleven. En iets lekkers mee te nemen 🙂 De eerste screening wordt die van The Artist is Present, di 4 november dus. Welkom als je erbij wilt zijn.
Intervisie met studiogenoten. Te beginnen met lunch en daarna het delen van wetenswaardigheden en wederwaardigheden.

Iedere maandag:
Wandelen op het strand. Ruimte beleven. Van daaruit de week opbouwen, elke week opnieuw, met de kennis van dan. Welkom om het mee te doen, vertrek om 9 uur bij mij thuis. Zie www.maandag-mijndag.nl.
Zwemmen ’s avonds. Met uitzondering van de eerste van de maand, wat dat wordt dus filmavond.

Iedere dag:
– Proberen op tijd naar bed te gaan;
Kraanwater drinken, sinds het begin van deze maand weer;
– De tijd nemen voor lunch, met behulp vooral van studiogenoot Simon Buijs die vaak allerlei lekkers maakt.

Bij iedere samenwerkingsafspraak:
– Aandacht voor de aandacht, inclusief inchecken en uitchecken.

Doorlopend:
– Mijn zwarte Moleskine opschrijfboekje bij me hebben om altijd en overal aantekeningen te kunnen maken, zulks met een Stabilo Bionic Rollerpoint.
– Vaak aan het strand zijn en in zee zwemmen, whatever the weather.

En dan sla ik vast nog van alles over, en leent zich nog van alles om ook te worden opgenomen in de practice. Ik houd er ook graag mijn ogen voor open, als ik andere mensen manieren zie vinden om hun werk mogelijk te maken.

Welkom als je tips voor me hebt. Of vragen.


 

Mocht je het leuk vinden mijn nieuwsbrief te ontvangen als je dat nog niet doet, je kunt je ervoor aanmelden via www.whatevertheweather.nl/adventure. Over de aanstaande nieuwjaarsspeech lees je desgewenst meer op de website van Ruimte voor Helden.

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Laboratorium voor Levenskunst, nieuwjaarsspeech, Nieuws, Synchroniciteit, Ter deling en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s