Waarom ik elke maandag wandel

In mijn nieuwsbrief Mee op Avontuur heb ik de rubriek ‘Lezersvraag’ geïntroduceerd, en beloofd er in elke volgende editie één te beantwoorden.

Dit is de vraag die ik na de nieuwsbrief ‘Love actually’ van 15 november ontving, van Laura Vegter, schrijfster van het boek ‘Naar de Aarde’ dat recent gepubliceerd is.

Het antwoord lees je eronder:

PHOTOLOGIX_MeeopAvontuur-3436_L.jpg

Maandag Mijn dag is ontstaan vanuit de wens om rust en ruimte officieel en terugkerend onderdeel van mijn werkweek, leven en ‘practice’ te maken. Het strandwandelen en daartoe uitnodigen helpt me om de week niet overhaast te beginnen met wat er nu eenmaal aan werk is overgebleven van de week ervoor, of neerslaat vanuit de waan van de dag, maar eerst te kijken wat vanuit rust en ruimte een goed idee blijkt te zijn. Wat me blijkbaar te doen staat.

Daar wordt het werk makkelijker van, plezieriger, gezelliger. Mijn ideeën helderder, samenwerkingen overzichtelijker. Het helpt me om wat ik beleef in perspectief te plaatsen, erop te reflecteren, en daarvan te delen. En te genieten van dat ik leef, wat vanzelfsprekend klinkt, maar als ik daar niet apart aandacht aan besteed, kan ik er ook gemakkelijk aan voorbij gaan. De buitenlucht doet me goed, het uitzicht, de beweging – en de mogelijkheid om dat niet alleen maar samen te beleven. Met wie daar ook voor voelt.

PHOTOLOGIX_Schiermonnikoog-0114

Schiermonnikoog, waar ik ‘Tijd maak je maandag’ bedacht

Prelude
Voorafgaand aan Maandag Mijn dag was ik hier ook al mee bezig. In 2018 was ik drie werkdagen per week op het strand voor de 144 ontmoetingen van Whatever the Weather, en in 2016 en 2017 ook al elke maandag. Toen onder de noemer ‘Tijd maak je maandag’, als onderzoek of en hoe je tijd kunt maken (los van of je tijd hebt of niet, of ergens voor neemt). Kun je tijd maken?

Met als conclusie: Ja, dat kan.
Hoe? Door het te doen.
En erop te vertrouwen dat de geïnvesteerde tijd en aandacht zich dubbel en dwars terugbetalen.

Met als uitdaging om de tijd van de maandag op een ander moment in te halen. Dan is het geen tijd maken maar tijd verplaatsen. Dan blijft het managen en jongleren. Schaarstebeheersing.

Terwijl de uitnodiging juist is om de angst van het tekort los te laten. Het gevoel te hebben dat je alle tijd van de wereld hebt. Met het NU als epicentrum van je tijdsbeleving. In het NU kun je alles wat je kunt. Daar is overvloed en maximale handelingsbekwaamheid. NU ben je onsterfelijk. Want je leeft, en dat leven is je gegeven.

Dat klinkt allemaal vrij superlatief, maar ik ervaar het als echt heel fijn en goed en belangrijk om dat te ervaren, en anderen ertoe uit te nodigen dat ook te doen.

Nog meer voorgeschiedenis
Maar om terug te komen bij de vraag… Aan Tijd maak je maandag ging ook al iets vooraf. Het Retourtje Groningen uit 2016, toen ik iedere week met iemand de trein nam van Den Haag naar Groningen en weer terug om uit te wisselen over wederzijdse beroepspraktijken. Een soort intervisie op wielen. Die duurde tot ik eens op Schiermonnikoog bedacht dat iedere maandag op het strand wandelen misschien nog wel eens fijner, vanzelfsprekender, rustiger zou kunnen zijn dan in de trein.

PHOTOLOGIX_Retourtje Groningen_Auke-Florian
Een Retourtje Groningen met Auke-Florian Hiemstra, 2016

En vóór het Retourtje Groningen waren er desksurfing en trainsurfing, waar ik dan ad hoc voor uitnodigde. Wie heeft er zin om een dag mee op reis te gaan, bestemming al dan niet bekend. Of: mag ik bij je op bezoek komen? Omdat ik veel van het werk dat ik doe eigenlijk overal kan doen. En alleen ook maar alleen is, en dit dan een mooie gelegenheid tot buitenspelen.

cwc_1024px

En daaraan voorafgaand heb ik ooit (2009) in Leiden Cowork Company opgezet: een deelkantoor waar collega-zelfstandigen op dagdeelbasis een werkplek kunnen huren. En daarvoor reisde ik nog heel veel door Europa, en ik denk dat het zo ongeveer is gekomen…

Deze diashow vereist JavaScript.

 


Wil je een keer meewandelen op maandag? Kijk graag op www.maandag-mijndag.nl en stuur me een mailtje.

Ben je benieuwd naar het boek ‘Naar de Aarde’ van Laura Vegter, kijk op https://naardeaarde.wordpress.com/author/lauravegter/

Wil je zelf een vraag opsturen? Welkom, doe het graag per post via Bruno van den Elshout, Cederstraat 138, 2565 JS  Den Haag. Als er meerdere vragen komen kies ik er één uit voor de nieuwsbrief. Antwoord stuur ik je sowieso.

Je abonneren op de nieuwsbrief kun je via www.meeopavontuur.nl.

~

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Laboratorium voor Levenskunst, Nieuws, Ontmoetingen, overvloed, reisverslag, Ter deling en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s