Mijn nieuwjaarsspeech voor 2020

PHOTOLOGIX_Nieuwjaarsspeech2020_Bruno-Jeroen-3554Er is niks om bang voor te zijn. Alles komt goed. Sterker nog, het ís al goed.

Dat is de belofte die ik mezelf heb cadeau-gedaan voor 2020. In mijn eigen nieuwjaarsspeech, die me op vrijdagmiddag 10 januari tijdens de feestelijke bijeenkomst bij Ruimte voor Helden werd voorgelezen door Jeroen Kooi.

Dit is wat ik schreef en mezelf toewens voor het nog altijd best nieuwe jaar:

Lieve Bruno,

2019 was geen makkelijk jaar voor je. Financieel was het behelpen en het lukte maar weinig om met Sanne te delen van wat je meemaakte. Er was geen groot project en in plaats daarvan wel heel veel onbestemdheid.

Gelukkig waren er ook veel mooie momenten. De ontmoeting met Richard Long in Londen en je eerste officieel gepubliceerde interview dat daaruit ontstond. Nog eens was je in Londen in mei, toen samen met Elin om 30 boeken te bezorgen en Sipke te bezoeken. Dat was genieten. Ook de maandagse wandelingen en de 10e, 11e en 12e 24-uurs horizonobservaties brachten je veel plezier, net als het samenwerken met je studiogenoten in Kunstzaal de Bron.

Ook een mooie reis maakte je door Water naar de Zee te Dragen en die ervaring dankzij Ruud ook nog eens te kunnen delen en in gezamenlijkheid her te beleven tijdens de avond in strandtent De Fuut, in het bijzijn van de burgemeester.

De zomer maakte het nodig om om hulp te vragen. Die kwam. Zoveel dat het vanzelfsprekend werd om specifieker te zijn in hoe mensen aan je avonturen, en leven, kunnen bijdragen. Door je werk aan te kopen, in te tekenen op het boek van Whatever the Weather, je uit te nodigen om een wezenlijke ontmoeting vorm te geven of over je werk vertellen.

Rondom je 40e verjaardag gebeurde er van ineens van alles. Je zong voor publiek, ook al waren het maar vier regels, en sprak je op een belangrijk moment uit over wat je voelde. Dat was niet makkelijk maar wel nodig, en je wilt het in 2020 vaker en met meer gemak gaan doen. Voelen wat je voelt, daarvoor staan, en je uitspreken of -zingen. Niet alleen vertellen waar je in gelooft, maar dat ook belichamen.

Je wilt in 2020 graag veel liefde beleven in verschillende vormen. Met Sanne en de kinderen, en met iedereen met wie je werkt, wandelt en je leven deelt. Kameraadschap, vriendschap, bemoediging, gezelligheid en intimiteit. En ook liefde in de vorm van toewijding, aan alles wat je onderneemt. Dat het vrij stroomt en je in overvloed te delen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je genoeg geeft of ontvangt, of juist teveel. Net als de afgelopen twee jaar blijft in 2020 ook Wezenlijke Ontmoeting een leidend thema.

Je werkt verder aan het boek van Whatever the Weather, en begint met een nieuw project waarvoor je ontmoetingen als luisterportretten gaat opnemen. Ze komen niet online te staan, maar zullen te beluisteren zijn op een aantal bijzondere plekken in Nederland.

Zomergasten gaat in 2020 vast door iemand anders gepresenteerd worden. Dat maakt je niet minder enthousiast om te blijven ontmoeten en interviewen. Op maandagen blijf je tijd maken en mensen uitnodigen om met je over het strand te wandelen. Ook komen er komend jaar weer drie 24-uurs horizonobservaties, waaronder een internationale editie die je met Helen organiseert, en een tweede corporate editie die je met Lars voorbereidt.

Wat voor liefde geldt, geldt ook voor geld. Je wilt je in 2020 geen zorgen maken over financiën. Behalve wat er maandelijks nodig is, wil je genoeg verdienen om dit jaar ook weer eens nieuwe kleren en apparatuur aan te schaffen, en onderhoud aan het huis te laten doen. Je wilt niet alleen besluiten erop te vertrouwen dat dat lukt, maar dat vertrouwen ook voelen en voeden. En delen.

Er is niks om bang voor te zijn. Alles komt goed. Sterker nog, het ís al goed.


* Mocht je benieuwd zijn hoe ik het er gaandeweg het jaar vanaf breng, lees dan graag mee met Mee op Avontuur. Daarin vertel ik maandelijks over mijn belevenissen.

* Als je het leuk vind de nieuwjaarsspeech van een andere deelnemer te lezen: Iris Schlagwein deelde de hare via haar blog en het is een hele mooie. Je leest m hier:

https://irisschlagwein.nl/2020/01/17/speech

* Ik ben ook benieuwd hoe jij 2020 tot dusverre aanvliegt, en hoe je werk maakt van je dromen. Als je ook een nieuwjaarsspeech, -brief, -intentieverklaring of iets hebt geschreven, vertel me graag waar ik de jouwe kan lezen.

* Na de eerste Zomerspeech aan Jezelf organiseren we dit jaar de tweede, omdat ook de zomer een hele vruchtbare periode is om tot mooie inzichten en plannen te komen. De voorbereidingsdag is op woensdag 1 juli, de feestelijke speechgelegenheid op woensdag 16 september. De aankondiging lees je op www.zomerspeech2020.eventbrite.com.

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in nieuwjaarsspeech, Nieuws, Plannen 2020, Ter deling, Vanzelfsprekend, wezenlijke ontmoeting, whatever the weather en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s