Wezenlijke Ontmoeting FAQ: wat stond er nou toch in die uitnodiging?

Wanneer ik tijdens lezingen vertel dat ik mensen die wilden deelnemen eerst een uitgebreid document toestuurde, dan zijn veel mensen heel benieuwd wat er allemaal in dat document stond.

Tijdens het project wilde ik dat het liefst alleen delen met mensen die serieus overwogen deel te nemen, en niet aan journalisten of zijdelings geïnteresseerden. Toen was de uitnodiging in de eerste plaats een werkdocument. Nu het dat niet meer is, toont het zich een mooi voorbeeld van hoe je je kunt voorbereiden op wezenlijke ontmoeting in het bijzonder, en/maar op een situatie die je van te voren niet kent of kunt doorgronden in het algemeen.

En een mooi voorbeeld van hoe belangrijk hoe afstemming vooraf bijdraagt aan wezenlijke ontmoeting. Door zorgvuldig te kijken welk minimaal kader er nodig is, om maximale ruimte te scheppen. Dat onderdeel te laten zijn van de uitnodiging en afstemming.

Wat dat dan mogelijk maakt: ook daarover schrijf ik de komende dagen een blogpost.

[… wat voorafging …]

Een dag op het strand
Ik nodig je uit om een volledige achturige werkdag met mij door te brengen, in de buitenlucht van het Haagse Zuiderstrand. Tijdens deze uren hebben we alle tijd van de wereld om een wezenlijke ontmoeting te beleven: een treffen waarin alles wat een ontmoeting in de weg kan staan, uit de weg verdwijnt. Hectiek, haast, gedoe, angst, schaamte, tekort. Zodat er niets overblijft dan de ontmoeting.

We zullen ruimschoots de tijd hebben voor gesprek. Om naar de horizon te kijken, te praten over onze levensreizen en -missies. Als je wilt, kunnen we zingen of dansen. Een duik nemen, een vuurtje bouwen. In ieder geval: delen in wederzijdse respectvolle benieuwdheid, in de frisse buitenlucht.

Aan het eind van de dag maken we* een portret van je gezicht, waarvoor ik je zal vragen jezelf, je gezicht en je lijf te ontspannen en je te concentreren op het Hier en Nu. *) je drukt zelf af, meer daarover onderstaand.

Voorbereiding – kleding
Om de dag onder alle weersomstandigheden comfortabel door te kunnen brengen, is het belangrijk om de juiste kleding aan te trekken en mee te nemen. Wind, neerslag en kou of warmte kunnen uitdagende combinaties opleveren. Neem ongeacht de weersvoorspelling graag ook waterdichte kleding mee, en liefst kleding in laagjes zodat je extra kleren kunt aan- of uittrekken als dat nodig is. Goede kleding geeft ook vrijheid in het kiezen van de afstand die tijdens de dag afleggen. Van uitrusten koel je snel af en dat beperkt de mogelijkheid om langer stil te zitten. Bij zonnig weer is zonnebrandcrème goed om mee te nemen. En badkleding als je een duik wilt nemen.

Voorbereiding – eten en drinken
Neem genoeg eten mee voor jezelf, en – nog belangrijker – genoeg water om te drinken. Het is handig om eten en drinken in kleine of hersluitbare verpakkingen mee te nemen, zodat je er steeds zoveel van kunt nemen als je wilt.

Voorbereidingen – persoonlijk
Er is in praktische zin niet zoveel voor te bereiden, maar het kan wel heel prettig zijn om te zorgen voor een rustige aanreis naar de dag. Kijk graag of je de drukte in de dagen voorafgaand aan onze ontmoeting al wat rustiger kunt indelen, zodat je al van tevoren kunt genieten van de rust. Als je van mediteren houdt, kun je dat bijvoorbeeld (extra) doen. Op tijd naar bed gaan… Alles wat je helpt om uitgerust, in goede vorm en met goede energie aan te komen bij de waterpomp, is welkome voorbereiding. Mocht je iets willen lezen, overweeg dan De Alchemist van Paolo Coelho. Ook bijzonder de moeite waard en relevant is deze documentaire over The Artist is Present van Marina Abramovic.

Afhankelijk van je voorkeur kunnen we tijdens de dag een afstand afleggen van tussen de 2 en 35 kilometer.

Over de foto
Goede kans dat je eerder al wat foto’s op de website hebt gezien. Onderstaand heb ik mijn eigen portret (Ontmoeting #0) bijgevoegd. Zoals je ziet, zijn alle foto’s genomen met een neutrale uitdrukking. Wanneer we de foto maken, vraag ik je om al je gezichtsspieren te ontspannen en je te concentreren op het Hier en Nu (dan en daar). Als het goed is, helpt het feit dat we al 8 uur samen buiten hebben doorgebracht om snel in de ontspanning te komen.

We nemen de foto rond 4 uur op het Zuidelijk Havenhoofd (met het groene torentje). Ik geef je een afstandsbediening waarmee je zelf het moment van afdrukken bepaald. Hoewel het eindresultaat uit één foto bestaat, maken we er meerdere. Net zo lang tot ik zeker weet dat het meest treffend mogelijke portret erbij zit. Normaalgesproken duurt dat minder dan 5 minuten. We bekijken onze ‘oogst’ wanneer we weer terug zijn bij de waterpomp, aan het einde van onze wandeling.

Ik wil je graag fotograferen zonder uiterlijke versiering zoals een muts of hoofdbedekking, sjaal, oorbellen, piercings, bril (tip: neem een brillenkoker mee) en make-up. Ik fotografeer je graag met blote hals en schouders. Voor dames: het kan praktisch zijn om een BH te dragen zonder bandjes (of die makkelijk opzij kunnen) en een shirt met rekbare hals.

[… wat volgt …]

En als je wilt lezen wat er nog meer in stond, dan lees je dat in de officiële uitnodigings-PDF.

De 144 portretten van Whatever the Weather kun je op de website één voor bekijken. Hier in Kunstzaal de Bron kun je ze live bekijken en op ware grootte, en ook hoe het boek er straks uit komt te zien.

foto Esseline 3x2

Foto: Esseline van de Sande

 

 

 

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Ontmoetingen, Synchroniciteit, wezenlijke ontmoeting en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie