Onze vakantie in Zweden

Al sinds ik in het jaar 2000 in Frankrijk woonde, heb de wens om ooit in Zweden, Frankrijk én Nederland te wonen. Alledrie. Geen idee hoe, of wanneer. Alleen de wens. Die soms wat opspeelt, dan weer sluimert.

In de voorbije jaren sprak ik er ook wel eens over met Sanne. Haar spreken zulke ideeën ook wel aan, maar vooralsnog liever in de vorm van dagdromen dan in plannen, acties en praktijk. “Laten we er eerst eens op vakantie gaan”, zei Sanne toen Zweden afgelopen week weer ‘ns ter sprake kwam. In combinatie met een andere langgewenste wens (huizenruil), zou t misschien best te doen zijn.

Ik stuurde een berichtje aan Folkert en Geertje: vrienden van de ouders van Bas, die een jaar of twintig geleden naar het midden van Zuid-Zweden emigreerden. Samen met Bas was ik in 2007 al eens een paar dagen bij ze te gast. “Vinden jullie het leuk om komende zomer met ons van huis te ruilen?” Het eerste antwoord op die vraag was weinig hoopgevend. “Nee, dank je, we zijn net een paar dagen in Stockholm geweest en we hebben weinig zin in drukte.” – Waarmee de kous af leek. Twee weken later volgde echter een plezierige wending. “… maar jullie mogen best twee weken in ons huis wonen hoor, als wij op vakantie zijn.”

Zweden2017_klein

Tel daar bij op dat we een grote auto mochten lenen van de ouders van een klasgenote van Lasse, en weinig stond het plan nog in de weg. Op zaterdag 7 juli, stapten we in de auto en reden totaan Odense in Denemarken. Vanwaar de volgende dag voort naar de uitvalsbasis voor de twee volgende weken: een mooi huis in het dorpje Varnhem, in de buurt van de stad Skövde, dat op zijn beurt weer midden tussen de twee grote Zweedse meren ligt: Vänern en Vättern. Met in de buurt volop kleinere meren, bos, hunnebed-achtige Vikingconstructies, velden vol graan en ander mooi gewas.

We werden warm ontvangen en brachten de eerste avond en ochtend door in het gezelschap van onze gasten. Die vertrokken daarna voor hun eigen vakantie, zodat we in eens een compleet Zweeds huis te onzer beschikking hadden. Met volop rijpe besjes in de tuin (net als vorig jaar in de Mommenhoeve – toen wijnbessen, nu aalbessen) en van alle gemakken voorzien.

De eerste week brachten we vooral wandelend en zwemmend door. Ik fietste op een ochtend naar het nabijgelegen stadje Skara, waar net als in de meeste Zweedse steden eigenlijk geen fluit valt te beleven. Toch was het fijn. Waar ik vooral van genoot, was van alle geuren die over het Zweedse platteland rondwaaien. Het lijkt soms wel of je elke plant of steen apart kunt ruiken.

Het weekend in het midden van de vakantie verbrachten we nog weer op een andere plek. Een dag rijden naar het noordoosten, in de buurt van Uppsala. Via dezelfde mensen van wie we de auto mochten lenen, hadden we kort voor vertrek kennis gemaakt met een Haags gezin dat daar drie jaar geleden naar toe was verhuisd. Stijn & Elisiv, met hun drie kinderen. Van een appartement aan de Volendamlaan in Den Haag naar een dorp in midden-Zweden. Om daar niet per se zelfvoorzienend te gaan leven, maar wel in Rust en Ruimte, en verbonden met de omgeving. En dan bedoel ik zowel met de grond als met de mensen in de buurt.

En wat een paradijs was het daar! Groenen, schapen, kippen, rode schuren, een groot rood houten huis en een nog iets kleinere. Kassen, vuurstookgelegenheid, rondrennende kids. Samengevat: precies waarom we Lasse ooit Lasse hebben genoemd. Alsof we zomaar de Kinderen van Bolderburen waren binnengelopen (al woonden die wel weer heel ergens anders in Zweden. On a side note: wel gaaf dat Astrid Lindgren en Pippi Langkous op het nieuwe 20-kroonbiljet staan. De vorige editie featurede Selma Lagerlöf, wat ook al gaaf was).

Enfin, we werden allergastvrijst ontvangen en dat was al een heerlijkheid op zich. De kinderen vermaakten zich al snel met elkaar, en het verstoppertje spelen in de tuin / op het terrein zag er heerlijk uit. En ook hier volop rijpe besjes, bosaardbeitjes en van alles andere voor het oprapen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Op zondag was het Open Tuinendag en het was leuk dat mee te helpen voorbereiden (aanwijsbordjes beschrijven op overgebleven rood hout) en vervolgens te fotograferen. Er passeerde heel wat volk en iedereen was erg onder de indruk van hoe mooi alle bloemen en planten erbij stonden. In het kraampje in de schuur werd ook van alles aangekocht en meegenomen. Het was een levendige aangelegenheid, tot groot genoegen van all of the involved.

Aan het begin van de nieuwe werkweek zakten we ondanks al dat moois toch weer af naar ons ‘thuis’ in het zuiden, voor de tweede week van ons verblijf daar. Ook toen vermaakten we ons met wandelen. Ook nam ik een dagje vrij van de vakantie door samen met Zweeds/Engelse collega-fotografe Anna Karin Lilleengen, met wie ik ooit nog eens samen hoop te exposeren, drie musea in Karlstad te bezoeken: Sandford van de schilder Lars Lerin, het Värmlands Museum en openluchtmuseum Alma Löv in Östra Ämtervik. Op de terugweg zag ik onverwachte gelegenheid om kennis te maken met de broer van bevriend collega Poike Stomps, die bleek ineens op de route te wonen.

En al snel was ook de tweede week voorbij. Kwamen Folkert en Geertje weer terug van hun avonturen en namen we op zondag weer afscheid van Zweden. Met als kers op de slagroom op de taart nog een bezoek aan Legoland op de terugweg op maandag en zelfgebakken pizza bij de Mommenhoeve op dinsdag. Waarna op die dan om 11 uur ’s avonds veilig thuis-thuis.

Verdere highlights: het heerlijke weer. Steeds net boven de 20 graden en lange, lichte zonnige dagen. Veel Zweedse radio in de auto, grote afstanden. En natuurlijk alles zonder GPS, want dat is veel lekkerder dan met.

-> Met dank aan alle mensen en hun gastvrijheid, in het bijzonder aan Folkert en Geertje, Stijn en Elisiv, Jeroen en Mirella.

Deze slideshow vereist JavaScript.


Wat volgde en volgt, lees je steeds in de maandelijkse nieuwsbrief Mee op Avontuur.

Over Bruno van den Elshout

Kunstenaar
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws, Ontmoetingen, Op reis (of: ~ geweest), reisverslag, rust en ruimte, Ter deling en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s